J.H.G.M. Verdaasdonk (bron: T. van de Wiel)

Jan Verdaasdonk

1909 - 1942

Jan wordt geboren op 28 mei 1909 in Geldrop en heeft zich gevestigd in Nederlands-Indië, in de Javaanse stad Malang.

Op 8 december 1941, een dag na de aanval op Pearl Harbor, verklaart Nederland in reactie daarop Japan de oorlog. De Japanners grijpen dit aan om Nederlands-Indië binnen te vallen. Een verrassing is dit niet. Vanwege zijn natuurlijke oliebronnen en geostrategische ligging hebben de Japanners de verovering van de Nederlandse kolonie al langer voor ogen als een van hun belangrijkste doelen om Oost-Azië te kunnen overheersen. Tegen deze achtergrond wordt Jan als milicien opgeroepen voor de verdediging van de kolonie. Met de rang van wachtmeester wordt hij ingedeeld bij de veldartillerie in de havenstad Soerabaja.

Begin maart 1942 hebben de Japanners de belangrijkste strategische punten van de archipel ingenomen en zijn op Java geland. Jan sneuvelt op 6 maart 1942 in Soerabaja, tijdens de gevechten die losbranden na de Japanse landing in de stad. Hij is 32 jaar geworden en vindt zijn laatste rustplaats op het Nederlands ereveld Kembang Kuning in Surabaya.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.