M. Verdaasdonk (bron: Oorlogsgravenstichting)

Marijn Verdaasdonk

1897 - 1944

Marijn wordt geboren op 31 mei 1897 in Bergen op Zoom. Voor het uitbreken van de oorlog dient hij in het leger, waar hij in 1937 de rang van sergeant-majoor behaalt. Over zijn inzet tijdens de meidagen van 1940 is niets bekend en ook niet of Marijn mogelijk tijdens de Duitse bezetting enige tijd in krijgsgevangenschap is geweest. In 1944 is hij in ieder geval caféhouder in Bergen op Zoom.

Op 27 oktober 1944 is Bergen op Zoom door de Canadezen bevrijd. Om de stad veilig te stellen, moet verder richting Halsteren worden doorgestoten, maar de bruggen in die richting zijn allemaal door de terugtrekkende Duitsers verwoest, zodat de Canadezen in de stad vastgepind zijn en daar samen met de burgerbevolking door de Duitsers onder vuur worden genomen. Het is dan ook van essentieel belang dat de opmars geen vertraging ondervindt.

Marijn wordt die dag benaderd door Ab, een oude vriend die via zijn contacten met het verzet op de hoogte is gebracht van de moeilijkheden. Ab doet zijn verhaal, waarop Marijn zijn oude stafkaarten tevoorschijn haalt en ontdekt dat er op het terrein van de potasraffinaderij nog een stuwdam moet liggen waarlangs de infanterie de Zoom kan passeren. Vandaar kunnen zij over een pad door het Slingerbosch en de polder de Duitsers in de rug aanvallen en voor verwarring zorgen.

Marijn en Ab melden zich met dit nieuws bij de Canadese commandant en bieden aan de weg te verkennen. De commandant stemt hiermee in, maar waarschuwt hen voor de risico’s. Samen met twee andere vrienden gaan Marijn en Ab op pad. Als ze het fabrieksterrein hebben bereikt, is het donker. Na de situatie rond de dam te hebben bekeken, keren ze weer terug naar de commandopost. Dan wordt de groep plotseling opgeschrikt door een felle explosie; Marijn is per ongeluk op een landmijn gestapt en is er zeer ernstig aan toe. Hij heeft een been verloren en zijn onderlichaam is zwaar gehavend. Marijn wordt afgevoerd naar het Rode Kruis, waar ze hem zo goed mogelijk proberen te helpen. Zijn verwondingen blijken echter te ernstig. Marijn bezwijkt enkele dagen later, op 1 november 1944, 47 jaar oud. Hij vindt zijn laatste rustplaats op het Nationaal Ereveld in Loenen.

De missie van de vier Bergenaren heeft er wel toe geleid dat de Canadezen via de dam de Duitsers kunnen verdrijven.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

Meer

Reacties

D.M. Oudesluijs zei op 11 augustus 2019

is vermoedelijk al bekend, van oorlogsgravenstichting, opmerking:
't Is in den avond van den 27sten October. Bevrijdingsdag voor…
Bron: Het verhaal is letterlijk overgenomen uit het boekje "FRONTSOLDATEN EN PATRIOTTEN" met als titel " Bergenaren in het vuur". Geschreven en geïllustreerd van een stadgenoot. Bergen op Zoom, begin oorlogsjaar 1945 ondertekend met "den Schrijver" Geplaatst door Rinus Baaijen op 11 mei 2016

Profile picture for user Frank van Doorn
BHIC Frank van Doorn zei op 12 augustus 2019

Bedankt voor de correcte bronvermelding, Diete. Kennelijk is 'de schrijver' de Bergse journalist J.J.T. Bakker die kort na de bevrijding al enkele publicaties heeft uitgebracht over de oorlog en bevrijding.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.