Marius Verdijk (bron: M. Verdijk)

Marius Verdijk

1907 - 1945

Marius wordt geboren op 15 november 1907 in Beugen als zoon van de burgemeester Theodorus Verdijk en Maria van de Ven. Na zijn schooltijd woont hij in Boxmeer en werkt in Beugen als ambtenaar op de gemeentesecretarie. In 1936, twee jaar na zijn vaders overlijden, trouwt hij met Gerda Janssen, met wie hij een gezin van vijf kinderen sticht.

Tijdens de Duitse bezetting is Marius actief in het verzet. Zijn werk op het gemeentehuis stelt hem in staat om persoonsbewijzen achterover te drukken die vervolgens voor onderduikers vervalst kunnen worden. In de zomer van 1944 wordt hij echter verraden door de NSB-burgemeester van Beugen en gearresteerd. Marius wordt vastgezet in kamp Vught, waar hij blijft tot 5 september 1944 (Dolle Dinsdag), als het kamp door de SS wordt geëvacueerd vanwege het naderen van de geallieerde strijdmacht. Samen met de mannelijke gevangenen wordt Marius naar Sachsenhausen in Oranienburg gedeporteerd, om ruim twee maanden later doorgezonden te worden naar concentratiekamp Neuengamme bij Hamburg. Vandaaruit wordt hij als dwangarbeider ingezet bij de productie van granaten bij Stahlwerke Braunschweig GmbH. Hiervoor wordt Marius ondergebracht in het bij de fabriek opgerichte buitenkamp te Salzgitter-Watenstedt. De omstandigheden zijn er erbarmelijk slecht. Kleding, hygiëne en medische zorg is er nauwelijks, rantsoenen schieten ernstig tekort voor het zware werk en daar bovenop staan de gevangenen voortdurend bloot aan mishandelingen door de bewakers. Als gevolg daar sterven er gemiddeld twintig tot dertig gevangenen per dag.

Het is niet precies duidelijk hoe Marius’ gevangenschap er in de laatste weken van de oorlog uitziet. Mogelijk wordt hij vanuit Salzgitter-Watenstedt naar Ravensbrück afgevoerd en vervolgens op dodenmars gezet richting Noord-Duitsland. Op 2 mei 1945 zou hij vervolgens zijn bevrijd in Malchow, in Mecklenburg, al dan niet in het daar gelegen werkkamp.

Tegen die tijd is Marius echter door honger, uitputting en stelselmatige mishandeling in de kampen ernstig verzwakt. Op 21 mei 1945 overlijdt hij te Malchow aan de eerder geleden ontberingen. Hij is 37 jaar geworden.

Zijn overlijden wordt in 1948 geregistreerd bij de Burgerlijke Stand te Boxmeer. Als overlijdensplaats wordt daar echter Malchow bij Berlijn genoemd.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reacties

Albert van der… zei op 8 december 2017

Een zoon van hem is Marius Verdijk was een collega en ken ik goed en ik zal hem attenderen op deze Site.

Profile picture for user Frank van Doorn
BHIC Frank van Doorn zei op 11 december 2017

Dag Albert, nog bedankt voor de hulp. We wachten de reactie van dhr. Verdijk graag af!

Malinda Keizer… zei op 13 december 2017

Tijdens het onderzoek naar mijn eigen voorouders stuitte ik op een zeer uitgebreide en goed gedocumenteerd website van de fam Verdijk. Hier is ook deze Marius te vinden, inclusief een Duitse Sterbe Urkunde, een krantenartikel en een bidprentje. Ik hoop de de volgende link werkt: http://verdijk.info/roots/verd/1646.htm

Albert van der… zei op 15 december 2017

IK heb de zoon Marius jr van de heer Verdijk gesproken en hij gaat gegevens, waaronder zeker een foto van zijn vader aan BHIC toesturen. Hij vertelde mij, dat zijn vader werkzaam was als ambtenaar op de Burgerlijke Stand van Boxmeer en dat hij, ondanks het feit Boxmeer een NSB-burgemeester (Stevens) had, zorgde, dat onderduikers, Joden en verzetsmensen, die uitgesloten waren voor een zogenaamde stamkaart toch voorzien werden van bonkaarten om levensmiddelen te kopen. Als camouflage naar zijn baas liep hij regelmatig met een Duitse Krant door het Gemeentehuis of zat een krant in of stak uit zijn jaszak. Dat heeft lang goed gegaan, maar hem uiteindelijk niet kunnen redden, want slechts kort voor de bevrijding is de burgemeester met Duitse soldaten naar Beugen gereden en is de burgemeester, eerst alleen om te controleren of hij thuis was naar zijn gezin in Beugen gegaan en gingen daarna de Duitsers naar de gezinswoning om hem te arresteren en het huis te doorzoeken voor zijn administratie, die in beslag werd genomen. Hij werd afgevoerd naar het concentratiekamp Vught en later naar Marchow, waar hij is overleden.

Albert van der… zei op 17 december 2017

De plaats van het concentratiekamp moet zijn Malchow. Volgens de akte van overlijden is Marius Sr Verdijk overleden op 21 mei 1945 en niet op 12 mei 1945.

Profile picture for user Frank van Doorn
BHIC Frank van Doorn zei op 19 december 2017

Dag Albert, nog zeer bedankt voor de uitgebreide informatie, naar aanleiding van het gesprek met Marius jr. Verdijk. Een foto zien we heel graag tegemoet!

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.