Cornelis Verdult (bron: N. Schoonen)

Cornelis Verdult

1912 - 1940

Cornelis wordt geboren op 14 mei 1912 in Bergen op Zoom. Als in het najaar van 1939 de oorlogsdreiging ook voor Nederland sterk lijkt toe te nemen, wordt hij als dienstplichtig soldaat gemobiliseerd en ingedeeld bij het 4-3 Grensbataljon. Begin mei 1940 is hij als onderdeel van de verdediging van het zuidelijke front van de Vesting Holland gelegerd bij Dordrecht.

Op 10 mei 1940 valt het Duitse leger Nederland binnen. De Luftwaffe vliegt voor de grondtroepen uit om met valschermjagers strategische doelen verderop in Holland in te nemen en Nederland zo tot een snelle capitulatie te dwingen. Vanwege de nabijgelegen bruggen is Dordrecht een van de plaatsen waar het vanaf de eerste oorlogsdag tot zware gevechten komt.

Op 12 mei krijgt Cornelis als onderdeel van de sectie van reserve 1e luitenant P. Gouverneur opdracht om het gemaal ten zuiden van Wieldrecht te saboteren. Eenmaal daar, raken ze in fel gevecht met de daar gelegen Duitsers. Cornelis is een van de soldaten die daarbij sneuvelen. Hij is 27 jaar geworden en vindt zijn laatste rustplaats op Militair ereveld Grebbeberg in Rhenen.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reacties

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.