H. Velleman (bron: Joods Monument)

Hartog Velleman

1904 - 1945

Hartog wordt geboren op 15 april 1904 in ’s-Hertogenbosch in een kinderrijke Nederlands-Israëlitische familie. Hij is gehuwd met Anna van den Dungen en heeft een zoon Cornelus. In ’s-Hertogenbosch werkt Hartog als koopman in textiel.

Tijdens de Duitse bezetting zet hij zich in voor het verzet, ondanks dat hij vanwege zijn achtergrond acuut risico loopt aangegeven en gedeporteerd te worden. Op enig moment wordt Hartogs illegale werk verraden. Als agenten van de Sicherheitsdienst (SD) bij hem thuis aan de Sint-Janssingel voor de deur staan, vlucht hij via een luik in de slaapkamer naar de binnenplaats, waar hij echter wordt opgewacht en gearresteerd.

Via de kampen van Amersfoort en Westerbork wordt Hartog naar de Duitse concentratiekampen gedeporteerd. Daar komt hij uiteindelijk terecht in Buchenwald bij Weimar. In het kader van de onderaardse verplaatsing van de Duitse industrie wordt Hartog vandaaruit doorgevoerd naar het buitenkamp Langenstein-Zwieberge. Daar wordt hij als dwangarbeider ingezet bij het uitgraven van tunnelstelsels in de nabijgelegen Thekenberge bij Halberstadt.

Als vorm van Vernichtung durch Arbeit (‘vernietiging door arbeid’) heeft het werk het expliciete doel de gevangenen fysiek en mentaal af te beulen. Ze worden gedwongen tot het maken van zeer lange dagen van extreem zwaar werk onder de grond. De voeding schiet schromelijk tekort en de gevangenen staan voortdurend bloot aan de willekeur en mishandelingen van de bewakers. In hun verzwakte toestand lopen ze grote kans bij ernstige ongelukken betrokken te raken.

In het kamp van Langenstein-Zwieberge zelf zijn de leefomstandigheden nauwelijks beter. In de wintermaanden bezwijken gevangenen door kou en bevriezingsverschijnselen. Met meerderen tegelijk worden ze tegelijk op smerige britsen gelegd in overvolle barakken waar iedere vorm van hygiëne ontbreekt. Door het gebrek aan medische hulp maken besmettelijke ziektes als vlektyfus veel slachtoffers.

Ook voor Hartog worden de ontberingen uiteindelijk te veel. Hij bezwijkt op 30 maart 1945 in het kamp op 40-jarige leeftijd.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

Meer

Reacties

Hartog Velleman zei op 20 november 2018

Weet alles over Hartog Velleman.

Anoniem zei op 20 november 2018

Er waren nogal wat broers en zussen 13 in totaal

Anoniem zei op 20 november 2018

Zijn ouders zijn begraven op het Joods kerkhof in Vught.
Moeder heette Cato.

Profile picture for user Frank van Doorn
BHIC Frank van Doorn zei op 20 november 2018

Hartelijk dank voor het bericht! Naar gegevens over Hartog Velleman zijn we zeker heel benieuwd. De informatie die u beschikbaar wilt stellen, kunt u inzenden via info@brabantsegesneuvelden.nl. We zien het graag tegemoet!

Hartog Velleman zei op 25 april 2019

Heb een foto van Hartog Velleman. Het is mijn opa.

Profile picture for user Frank van Doorn
BHIC Frank van Doorn zei op 25 april 2019

Beste Hartog, ik zag uw bericht langskomen over het inzenden van de foto. Op de eerste plaats hartstikke fijn dat u een foto van uw opa beschikbaar wilt stellen. Als u de foto digitaal hebt, kun u deze met het formulier op de site naar ons opsturen. Mocht dat niet lukken, dan kunt u het eventueel ook opsturen naar info@brabantsegesneuvelden.nl. Ik zal laten weten of de foto in goede orde is aangekomen en plaats deze vervolgens handmatig op de site.
Natuurlijk kunt u ook de originele foto inzenden, zodat wij hem inscannen en vervolgens plaatsen. Het origineel krijgt u uiteraard terug. De foto kan dan worden opgestuurd naar:

Brabants Historisch Informatie Centrum
t.a.v. Frank van Doorn
Postbus 81
5201 AB 's-Hertogenbosch

Hartog belleman zei op 18 juni 2019

En niet in staat om de foto digitaal op te sturen.
Zal hem afgeven als ik in Den Bosch ben

Profile picture for user Frank van Doorn
BHIC Frank van Doorn zei op 20 juni 2019

Dag Hartog, geen probleem! Mocht u een keer tijd hebben, dan kunt u de foto altijd bij ons afgeven.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.