H.A.M. Smeets (bron: R. van de Schie)

Hein Smeets

1928 - 1949

Hein wordt geboren op 8 juni 1928 in Budel-Schoot. Als dienstplichtige komt hij in de zomer van 1948 op bij de Koninklijke Landmacht in ’s-Hertogenbosch, waar hij als soldaat wordt ingedeeld bij het 6e Bataljon Regiment Stoottroepen.

Vanwege het losgebarsten revolutionaire geweld van de Indonesische onafhankelijkheidsstrijd wordt Hein voor de vervulling van zijn dienstverband naar Nederlands-Indië gezonden om daar bij te dragen aan het herstel van de rust en het Nederlandse gezag. Op 4 augustus 1948 vertrekt hij met de Sibajak naar de Oost, waar hij een maand later aan land gaat in Cheribon op Java. Zijn eenheid wordt daar actief als het 401 Bataljon Infanterie.

Na een voortgezette tropenopleiding wordt Hein ingezet voor wachtdiensten. Zijn eenheid neemt niet actief deel aan de Tweede Politionele Actie van 19 december 1948 tot 5 januari 1949, maar de patrouillegang wordt verder opgevoerd om te voorkomen dat revolutionaire strijders de beveiligde zones infiltreren.

Ruim een maand na afloop van de Actie, op 8 februari, zoekt Hein met een aantal kameraden verkoeling aan het strand van Palm Beach in Tjilingting, bij de haven van Tandjong Priok. Na een balspel in het water wandelt Hein met zijn kameraad A. Groenheide over het strand dicht langs de waterlijn. Ongemerkt zijn ze op het drijfzand terechtgekomen waarvoor wordt gewaarschuwd. Het zand stroomt snel onder hen vandaan en elkaar ondersteunend schreeuwen ze om hulp. Hun kameraden schieten te hulp en weten Groenheide te bevrijden, maar Hein wordt dan in het water meegesleurd en keert ondanks meerdere hulppogingen niet meer terug uit de golven. Zijn lichaam wordt een dag later door een visser gevonden op 300 meter afstand van de plaats waar het ongeluk zich heeft voorgedaan.

Hein is 20 jaar geworden en vindt zijn laatste rustplaats op het Nederlands ereveld Menteng Pulo in Jakarta.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.