P.A. Smeijers (bron: A. Smeijers)

Janus Smeijers

1908 - 1944

Janus wordt geboren op 14 juli 1908 in Bladel als zoon van Jan Smeijers en Maria de Kort. Op volwassen leeftijd woont hij in Hilvarenbeek waar hij werkt als sigarenmaker. In 1937 treedt hij daar in het huwelijk met Adriana van Hest. Samen krijgen ze vier kinderen.

Tegen het einde van de Duitse bezetting in zuidelijk Nederland wordt Janus toegelaten bij de Binnenlandse Strijdkrachten (BS). Deze bundeling van de belangrijkste gewapende verzetsgroepen neemt aan geallieerde zijde deel aan de bevrijding van Nederland. In de reeds bevrijde gebieden zijn de Binnenlandse Strijdkrachten belast met de handhaving van openbare orde en veiligheid.

Met kerstmis 1944 is Hilvarenbeek bevrijd, maar het gevaar en de ontberingen van de oorlog zijn dan nog allerminst geweken. Op dat ogenblik bestoken de Duitsers de haven van Antwerpen met V1- en V2-raketten die niet zelden het bevrijde zuiden van Nederland treffen. Ook het dan woedende Ardennenoffensief baart zorgen in de bevrijde gebieden over een mogelijke terugkeer van de Duitsers.

De oorlog doet zich bovendien nog gelden door gebrekkige voedsel- en medicijnvoorzieningen en ingestorte infrastructuur. Hier wordt Janus slachtoffer van. Nadat hij die winter veelvuldig patrouille heeft gelopen, krijgt hij een longontsteking. Zijn toestand verslechtert snel en tot overmaat van ramp blijken er dan geen medicijnen voorhanden te zijn en is het meest nabijgelegen ziekenhuis onbereikbaar. Hij verzwakt zo ver dat hij op 27 december 1944 overlijdt. Janus is 36 jaar geworden en laat zijn vrouw met hun vier kinderen achter. Na met militaire eer te zijn begraven in Hilvarenbeek, vindt hij zijn laatste rustplaats op het Nationaal Ereveld in Loenen.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reacties

ad smeijers zei op 6 oktober 2019

Beste mensen,
Een probleempje van lagere orde. Mijn vaders roepnaam is Janus, afgeleid van zijn tweede doopnaam Adrianus.

PS. Mooie site en heel veel informatie. Dank je wel Ad Smeiejrs

Profile picture for user Frank van Doorn
BHIC Frank van Doorn zei op 7 oktober 2019

Dag Ad, bedankt voor uw reactie! Zijn roepnaam was ons nog niet bekend, dus we zullen dit aanpassen in zijn verhaal.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.