Hein wordt op 1 januari 1917 geboren in Zevenbergen als zesde van de acht kinderen van Jacobus van Aken en Adriana de Rond.
Vanaf 1919 is zijn vader wethouder te Zevenbergen en in 1925 volgt zijn benoeming tot burgemeester van die gemeente. Na de Duitse inval blijft Van Aken op zijn post om te voorkomen dat zijn ambt wordt toegekend aan een NSB’er. Met het verstrijken van de maanden krijgt hij steeds meer moeite met hoe de bezetter Nederland uitput, in het bijzonder uitdunning van de veestapel en de gevolgen die dat heeft voor de bevolking. Op 31 januari 1942 overlijdt Van Aken echter plotseling aan een hartverlamming, 63 jaar oud. Zoon Hein doet twee dagen later aangifte van zijn overlijden bij de Burgerlijke Stand.
Sinds november van dat jaar woont Hein in pension te Boxtel, in een boerderij aan de Liempdseweg. In Boxtel is hij dan werkzaam als ambtenaar bij de Centrale Crisis Controledienst (CCD). Deze dienst, opgericht in 1934, houdt zich tijdens de bezetting op last van de Duitse autoriteiten bezig met voedselvoorziening en het bestrijden van de zwarte handel. De ambtenaren wordt daarbij veel bewegingsvrijheid gegeven en Hein benut dit om vanaf begin september 1944 koeriersdiensten te verrichten voor het verzet.
Aan zijn illegale werk komt echter snel een einde. Op 10 september is hij met de motor onderweg naar Eindhoven, waar hij brieven wil afleveren die voor het verzet bestemd zijn. Bij de brug van Son wordt hij echter betrapt, nadat hij daar door de Duitsers staande is gehouden. Hein wordt overgebracht naar de SD-gevangenis Mariënhof in Vught en daar onder zware mishandeling verhoord.
Een definitief bewijs ontbreekt, maar het kan vrijwel zeker worden aangenomen dat Hein op 19 september 1944 is geëxecuteerd op de fusilladeplaats te Vught, even buiten het dan al ontruimde kamp. Hij is 27 jaar geworden.
Reacties
Hein van Aken is mijn oom. Mijn Moeder heeft de details van de arrestatie nooit gekregen. Ze dacht dat hij in de buurt van de Moerdijkbrug was gearresteerd. Ze heeft het ook er nooit over gehad dat hij in het verzet zat. (Ze wisten het waarschijnlijk van elkaar niet). Ze wist wel dat hij in Kamp Vught zat en daar loopt het spoor dood. Ik begreep altijd uit haar verhaal dat hij bij de ontruiming van het kamp te ziek was om vervoerd te worden en daarna is overleden.
Bedankt voor je reactie M. de Werd. In die tijd was er natuurlijk erg veel informatie die niet door werd gegeven aan de familie en die lange tijd niet duidelijk werd. Dat moet echt verschrikkelijk zijn geweest voor de familie om zoveel over het leven en de dood van geliefden niet te weten.
Begrijp ik het goed uit je reactie dat je moeder ook in het verzet heeft gezeten?
Dag W. de Werd, er heeft inderdaad voor lange tijd onduidelijkheid bestaan over wat er precies met uw oom is gebeurd. Zeker kort na de oorlog was het bijzonder moeilijk om precieze inlichtingen te krijgen.
De onduidelijkheid zal deels veroorzaakt zijn door de datum waarop Hein is gearresteerd, in combinatie met zijn overlijdensplaats. Toen hij op 10 september werd aangehouden, was kamp Vught namelijk al ontruimd. Er is inmiddels wel een verslag opgedoken van een medegevangene die heeft verklaard dat Hein in de SD-gevangenis Mariënhof te Vught heeft gezeten en daar is mishandeld. Op de 19e zal hij dan vervolgens zijn gefusilleerd.
Reactie toevoegen