H.P.J. van Aken (bron: R. van Eekelen)

Hein van Aken

1917 - 1944

Hein wordt op 1 januari 1917 geboren in Zevenbergen, als zoon van de burgemeester. In december 1943 vestigt hij zich in Boxtel, waar hij werkzaam is als ambtenaar bij de Centrale Crisis Controledienst (CCD). Deze dienst, opgericht in 1934, houdt zich tijdens de bezetting op last van de Duitse autoriteiten bezig met voedselvoorziening en het bestrijden van de zwarte handel. De ambtenaren wordt daarbij veel bewegingsvrijheid gegeven en Hein benut dit om koeriersdiensten te verrichten voor het verzet.

In augustus 1944 wordt Hein echter in de omgeving van Boxtel gearresteerd en kort daarna ter dood veroordeeld. Op 19 september 1944 wordt hij geëxecuteerd op de fusilladeplaats van het inmiddels ontruimde kamp Vught. Hein is 27 jaar geworden.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.