H.P.J. Brautigam (bron: Oorlogsgravenstichting)

Hendricus Brautigam

1895 - 1944

Hendricus wordt op 18 maart 1895 geboren in Amsterdam. Van beroep is hij stuurman op de grote vaart, maar tijdens de oorlog verblijft hij in Breda. Daar werkt hij als tijdelijk inspecteur van de Centrale Distributiedienst.

Maar Hendricus ontwikkelt ook heel andere activiteiten. Op 4 september 1944 meldt hij zich met zes vrijwilligers in het huis van boswachter Neefs op de Vloeiweide tussen Effen en Rijsbergen. Zij zullen als bewakingsgroep optreden voor de radiopost die de Bredase OD-verzetsman Paul Windhausen daar installeert. Hendricus wordt de informele leider van de groep die patrouilles loopt in de omgeving en het afwerpterrein bewaakt.

De radiopost is bedoeld ter ondersteuning van de geallieerde troepen die de Belgisch-Nederlandse grens inmiddels dicht genaderd zijn. Om die reden is de post ook niet zwaar bewapend; de verzetsgroep van Windhausen rekent erop dat de geallieerden over enkele dagen al de Vloeiweide bereiken.

De geallieerde opmars stokt echter en spoedig wemelt het in de omgeving van de Duitse soldaten die een wanordelijke terugtocht zijn begonnen. De radiopost wordt uiteindelijk ontdekt en op 4 oktober omsingeld. In het daarna volgende vuurgevecht komen Windhausen en vijf andere verzetsstrijders om het leven, samen met de moeder en drie kinderen van de boswachter.

Hendricus overleeft de aanval, maar wordt gevangengenomen en afgevoerd naar de Schietheide in het Mastbos bij Ginneken. Daar wordt hij, 49 jaar oud, met zeven medeverzetsstrijders gefusilleerd.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reacties

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.