Hendrikus Hofman

1923 - 1944

Hendrikus wordt geboren op 18 januari 1923 in Utrecht en woont in Breda, waar hij student is van de NTS. Op 4 september 1944 meldt hij zich met zes vrijwilligers in het huis van boswachter Neefs op de Vloeiweide tussen Effen en Rijsbergen, om als bewakingsgroep op te treden voor de radiopost die OD’er Paul Windhausen uit Breda daar installeert. Hendrikus loopt patrouille in de omgeving en bewaakt het afwerpterrein.

De radiopost is bedoeld ter ondersteuning van de geallieerde troepen die de Belgisch-Nederlandse grens inmiddels dicht zijn genaderd. Om die reden is de post ook niet zwaar bewapend; de verzetsgroep van Windhausen rekent erop dat de geallieerden over enkele dagen al de Vloeiweide bereiken.

De geallieerde opmars stokt echter door de te lange aanvoerlijnen vanuit Normandië. Daardoor wemelt het spoedig van de Duitse soldaten die zich wanordelijk hebben teruggetrokken en nu langs de Belgisch-Nederlandse grens proberen stand te houden. Het wordt met de dag gevaarlijker op de Vloeiweide voor de kwetsbare groep. Uiteindelijk ontdekken de Duitsers de radiopost en omsingelen de boswachterswoning op 4 oktober. Er volgt een heftig vuurgevecht waarbij Windhausen en vijf van de verzetsstrijders om het leven komen, samen met de moeder en drie kinderen van de boswachter.

Hendrikus wordt gevangengenomen en afgevoerd naar de Schietheide in het Mastbos bij Ginneken. Daar wordt hij de volgende dag met de resterende zeven verzetsstrijders gefusilleerd. Hij is 21 jaar geworden en rust op het Nederlands ereveld in Loenen.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

Meer

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.