Help mee en geef iedere gesneuvelde een verhaal

Henk Derks, Batenburg (Gld) 1907

Verzetsstrijders en gefusilleerden☨ Eindhoven, 8 februari 1942
Roepnaam:Henk
Voornamen:Hendrikus Johannes
Achternaam:Derks
Geboren:1907-01-10
Geboorteplaats:Batenburg (Gld)
Woonplaats:Geldrop
Overleden:1942-02-08
Overlijdensplaats:Eindhoven, Noord-Brabant
Begraaf-/gedenkplaats:Osnabrück - Nederlands ereveld Osnabrück-Westerberg
Graflocatie:F.28
Familie:Broers/zussen: Gerard Derks
Burger:Verzet en gefusilleerden WO II
Oorzaak van overlijden:Waarschijnlijk gefusilleerd

Biografie

Henk wordt geboren op 10 januari 1907 in het Gelderse Batenburg, als één van de acht zoons en acht dochters van de familie Derks. Ze wonen in Geldrop in armoedige omstandigheden. Vader heeft een drankprobleem en de zoons proberen voor de familie aan de kost te komen door aardappels te venten. Tijdens de oorlogsjaren delen ze een immense afkeer voor de Duitse bezetter. De grote uitzondering is echter de 18-jarige dochter Riek die een vriendin met Duitse moeder heeft, met als gevolg dat er regelmatig Duitsers langskomen. Met één van hen, een Feldwebel, begint ze tot grote afschuw en woede van de familie een relatie.
Op de avond van 2 februari 1942 komt Gerard, de oudere broer van Riek en een jongere broer van Henk, stomdronken thuis terwijl hij schreeuwt waar zijn zus is. “Ze hangt zeker weer ergens uit met die Mof”, besluit hij, terwijl hij een broodmes uit de keukenla haalt en weer de deur uit gaat. Gerard treft zijn zus met de Duitse officier aan bij de IJzeren Man en valt hem in blinde razernij aan. De Duitser komt zeer gewelddadig aan zijn einde; met het broodmes heeft Gerard zijn nek op een klein stukje na helemaal doorgesneden.
Diezelfde nacht staan de Duitsers thuis voor de deur. Henk is dan met Gerard, een zus en hun twee broers Theo en Chris in huis, samen met hun ouders. Op moeder na worden ze allemaal meegevoerd naar het politiebureau. Daar worden vader en zus al snel vrijgelaten, maar Gerard, Henk, Theo en Chris worden naar de gevangenis op vliegveld Welschap gebracht. In Eindhoven worden alle vier de broers als moordenaars beschouwd en ter dood veroordeeld; de Duitsers kunnen niet geloven dat Gerard alleen had gehandeld, gezien het geweld dat zijn slachtoffer is aangedaan én omdat de vermoorde officier gewapend was en een kompaan bij zich had (die bleek te zijn gevlucht). Chris en Theo worden daarop naar de gevangenis in Amsterdam gebracht, waar ze in de dodencel hun executie afwachten.
Henk kan niet aanzien hoe zijn familie voor de onbezonnen actie van zijn broer afgestraft wordt en offert zich vrijwillig op door medeplichtigheid aan de moord te bekennen. Daarop worden alleen Henk en een intussen berouwvolle Gerard ter dood veroordeeld; voor Chris en Theo wordt de doodstraf omgezet in tien jaar tuchthuis in de Duitse gevangenissen en strafkampen.
Op 8 februari 1942 worden Gerard en Henk samen gefusilleerd op vliegbasis Eindhoven. Henk is 35 jaar geworden, Gerard 24. Chris en Theo zouden de oorlog, ondanks de ontberingen en trauma’s in Duitsland, overleven dankzij het offer van hun broer Henk.

Bronnen en verwijzingen:

  • Eindhovens Dagblad, 13 maart 2010
  • Oorlogsgravenstichting
  • Stichting Herdenking Brabants Gesneuvelden
Vertel ons meer

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.

A Reactie toevoegen

Afbeeldingen opsturen

U ontvangt van ons een bericht zodra de afbeeldingen worden geplaatst.

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
Afbeelding (verplicht veld)
Maximaal 5 bestanden.
5 MB limiet.
Toegestane types: gif jpg png bmp eps tif pict psd txt rtf html odf pdf doc docx ppt pptx xls xlsx xml avi mov mp3 ogg wav bz2 dmg gz jar rar sit svg tar zip.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.

sluiten