H.J. van Grinsven (bron: Oorlogsgravenstichting)

Henk van Grinsven

1927 - 1947

Henk wordt geboren op 17 december 1927 in Amsterdam en woont in ’s-Hertogenbosch. Als oorlogsvrijwilliger meldt hij zich voor dienst bij de Koninklijke Marine, waar hij wordt ingedeeld bij de infanterie van de mariniersbrigade. Vanwege het losgebarsten revolutionaire geweld van de Indonesische onafhankelijkheidsstrijd wordt hij naar Nederlands-Indië gezonden, om daar bij te dragen aan het herstel van de rust en het Nederlandse gezag.

In Indië wordt Henk ingezet als chauffeur van de stafcompagnie van het 1e infanteriebataljon. Op 31 augustus 1947 haalt hij in Soerabaja met zijn jeep een voor hem rijdende vrachtauto rechts in. Omdat hij met hoge snelheid rijdt, raakt hij met zijn linkervoorwiel de vrachtauto. Het wiel vliegt van de wagen en de jeep slaat over de kop. Buiten bewustzijn wordt hij naar het nabijgelegen rooms-katholieke ziekenhuis gebracht en vervolgens naar het militair hospitaal. Daar overlijdt hij niet lang daarna, zonder nog bij kennis te komen, aan inwendige bloedingen. Henk is 19 jaar geworden en vindt zijn laatste rustplaats op het Nederlands ereveld Kembang Kuning in Surabaya.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

Meer

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.