Op 4 december 1917 wordt Henny geboren in Sambeek bij Boxmeer. Zijn vader uit Didam heeft zich daar kort tevoren met zijn jonge gezin gevestigd, omdat hij daar werk vond bij Lions Exportslachterijen. Zodra Lion voor de huisvesting van zijn werknemers extra woningen laat bouwen aan onder andere de Exportstraat te Boxmeer, vindt de familie Ankersmit daar een nieuw thuis.
Henny haalt bij de geboorte al meteen de lokale pers door als tweede van een drieling over te blijven. Na zijn schooltijd blijft Henny bij Lion werken, totdat het bedrijf over de kop gaat en Henny zich bij het arbeidsbureau meldt voor werk. Niet lang daarna krijgt hij een relatie met zijn buurmeisje Dineke Elbers. Ze maken plannen voor de toekomst en ondertussen gaat Henny op kamers om aan het grote gezin thuis te ontsnappen.
Maar dan breekt de oorlog uit. De Duitsers vallen 10 mei 1940 Nederland binnen en de jaren van bezetting breken aan. Omdat de Duitsers hun eigen jongeren naar het front hebben gestuurd, trekken ze arbeidskrachten uit de bezette landen aan om de oorlogsindustrie lopende te houden. Deze Arbeitseinsatz geschiedt aanvankelijk nog op vrijwilligheid, maar als het aantal meldingen tegenvalt, gaan de Duitsers over tot dwang. Henny besluit onder te duiken, maar de druk van buitenaf wordt te groot. Als hij gaat, is zijn familie namelijk niet afhankelijk van distributiebonnen. Bovendien voelt hij zich als onderduiker een last voor anderen waarvan hij afhankelijk is.
In het voorjaar van 1943 besluit Henny alsnog te gaan en wordt met zijn broer Frits in het Ruhrgebied in een aluminiumfabriek tewerkgesteld. Ze hebben het zware, gevaarlijke werk gauw gezien en besluiten te vluchten. Het plan is om terug naar Nederland te keren en daar alsnog onder te duiken. De tocht wordt deels te voet en meerijdend op Duitse kolentreinen afgelegd.
In de nacht van 17 mei 1943 bereiken ze de Ruhr in de buurt van Neheim-Hüsten, een moeilijke barrière, want Henny kan niet zwemmen. In rieten koffers steken ze het water over, maar dan gaat het mis. Juist op dat moment beginnen de Britten Operation Chastise, waarbij de dammen in het Ruhrgebied het doelwit zijn. Met speciale stuiterbommen die in het stuwmeer worden afgeworpen en op het wateroppervlak doorstuiteren, worden de dammen opgeblazen. De doorbraak van de nabij Neheim gelegen Möhnedam wordt Henny fataal. Hij komt om het leven in de vloedgolf die na de damdoorbraak de vallei overspoelt.
Henny is 25 jaar geworden. Hij wordt aanvankelijk ter plaatse in Neheim-Hüsten begraven en vindt zijn laatste rustplaats op het Nationaal Ereveld in Loenen.
Reactie toevoegen