H.M. Bouman (bron: A. Goedhart)

Henri Bouman

1925 - 1949

Henri wordt geboren op 15 mei 1925 in Kaatsheuvel als oudste van de drie zoons van Johan Bouman en Wilhelmina van Corstanje. Zijn ouders scheiden als hij vier jaar oud is, waarna hij bij zijn moeder in Loon op Zand blijft. Het jaar daarop hertrouwt ze met Gerardus Snoeren, met wie ze vier dochters heeft.

Als dienstplichtige komt Henri begin 1947 op bij de Koninklijke Landmacht in Oirschot en wordt als soldaat ingedeeld bij 4-7 Regiment Infanterie. Vanwege het losgebarsten revolutionaire geweld van de Indonesische onafhankelijkheidsstrijd wordt Henri voor de vervulling van zijn dienstverband naar Nederlands-Indië gezonden om er bij te dragen aan het herstel van de rust en het Nederlandse gezag. In februari 1947 vertrekt hij met de Kota Baroe naar de Oost, waar hij na een zeereis van ruim een maand aankomt in Palembang op Sumatra.

Daar blijft het bataljon de komende maanden gelegerd en wordt het ingezet voor de bewaking van nuts- en havenbedrijven. Ook tijdens de Eerste Politionele Actie van 21 juli tot 4 augustus 1947 blijft Henri in de buurt van Palembang voor bewakingstaken en patrouilles door de omliggende kampongs. Hierna wordt Henri overgeplaatst naar de buitenposten in de binnenlanden waar niet alleen revolutionaire strijders, maar ook criminele bendes voor onrust zorgen.

In de loop van 1948 kent het bataljon, mede door de versterking van KNIL-troepen, een betrekkelijk rustige tijd. Vanaf augustus nemen echter het aantal beschietingen en overvallen weer toe, waarna Henri weer vaker op patrouille wordt gezonden. Patrouilles van meerdere dagen tot ruim een week zijn dan geen uitzondering meer.

Aan de Tweede Politionele Actie van 19 december 1948 tot 5 januari 1949 neemt het bataljon niet actief deel, maar wordt het patrouillevak op Sumatra uitgebreid. In het voorjaar wordt Henri overgeplaatst naar de ‘Lampongs’ in het zuiden van Sumatra, waar samen met KNIL-militairen nieuwe gebieden worden veiliggesteld. Tijdens een van deze patrouilles komt hij op 7 juli 1949 in Gedongdong door vijandelijk vuur om het leven. Henri is 24 jaar geworden en vindt zijn laatste rustplaats in Bandung op het Nederlands ereveld Pandu.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reacties

Sil daamen zei op 2 juli 2023

In heb via via een foto van H.M. Bouman, het witte kruis met daarbij de tropenhelm en bloemstuk..Interesse, laat het me maar weten.

BHIC Hilde Jansma zei op 3 juli 2023

Beste Sil Daamen, hartelijk dank voor het aanbod! We geven de gesneuvelden graag een gezicht, en daarbij komen foto's heel goed van pas. Zou je de foto via info@brabantsegesneuvelden.nl naar ons toe willen sturen? Dan zullen we hem op deze pagina plaatsen.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.