Cornelis Bosters

1918 - 1942

Cornelis wordt geboren op 7 augustus 1918 in Breda. Hij tekent voor militaire dienst in het KNIL, waar hij als soldaat wordt ingedeeld bij de infanterie en vertrekt naar Nederlands-Indië. Daar vestigt hij zich in Bandung op Java.

Op 8 december 1941, een dag na de aanval op Pearl Harbor, verklaart de Nederlandse regering vanuit Londen Japan de oorlog. De Japanners grijpen dit aan om Nederlands-Indië direct binnen te vallen. Vanwege zijn natuurlijke oliebronnen en geostrategische ligging is de verovering van de Nederlandse kolonie voor de Japanners een van de belangrijkste doelen om Oost-Azië te overheersen.

De Japanse troepenmacht landt in de nacht van 1 maart 1942 op de Javaanse noordkust. Cornelis wordt met zijn onderdeel ingezet bij de verdediging van de Soebang-stelling, noordelijk van de Tjiater-stelling die de pas naar de hoogvlakte van Bandoeng verdedigt. Hier levert het KNIL met geallieerde steun begin maart felle strijd tegen de Japanse invallers, maar uiteindelijk breken de Japanners door naar de Tjiater-stelling waar het verzet kort daarna wordt gebroken. De val van de stellingen betekent de ongehinderde doortocht van het Japanse leger naar Bandoeng en uiteindelijk de val van Java. Cornelis sneuvelt tijdens de verdediging van de Soebang-stelling op 3 maart 1942. Hij is 23 jaar gevonden en vindt na de oorlog zijn laatste rustplaats op het Nederlands ereveld Pandu te Bandung.

De Japanners hadden bij de verovering van Java niet op zulke felle weerstand gerekend die hun opmars aanzienlijk heeft vertraagd. Ze reageren hun woede af door na de val van de stellingen nog eens zeventig militairen te fusilleren. Zij verdwijnen naamloos in een massagraf.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

Meer

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.