Charles Bosters

1909 - 1945

Martinus (roepnaam: Charles) wordt geboren op 15 november 1909 in Breda, waar hij voor de oorlog woont en werkt als huisschilder. Hij is een actief lid van de SDAP en de vakbeweging in Breda. Ook is hij enige tijd lid van de socialistische sportclub Hou Stand. Tijdens de Duitse bezetting houdt hij zich bezig met illegale activiteiten en zet zich dan voornamelijk in voor hulpverlening aan ondergedoken en vluchtende Joden in Breda.

In 1944 verblijft hij als oorlogsvluchteling in Den Haag, waar hij tijdens een razzia wordt opgepakt en afgevoerd. Op 14 november 1944 komt hij vanuit Kamp Amersfoort aan in concentratiekamp Neuengamme bij Hamburg. Vandaaruit wordt hij als dwangarbeider aan het werk gezet in het buitenkamp Meppen-Versen vlakbij de Nederlandse grens.

De gevangenen verrichten daar onder erbarmelijke omstandigheden zware dwangarbeid in de steenfabrieken, kleigaten en turfvelden. Door stelselmatige mishandeling, zeer slechte voeding en het ontbreken van medische zorg komen ruim 250 gevangenen van ziekte en uitputting om het leven. Vermoedelijk wordt Charles vanwege het naderen van de geallieerde troepen geëvacueerd en vervolgens opnieuw voor dwangarbeid aan het werk gezet in het buitenkamp Sandbostel, tussen Bremen en Hamburg.

Verzwakt als hij dan al is als gevolg van honger en de eerder geleden ontberingen, bezwijkt hij aan tyfus die recent in het kamp is uitgebroken. Als overlijdensdatum is 28 april 1945 vastgesteld, een dag voor de Britse bevrijding van het kamp. Charles is 35 jaar geworden.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reacties

M.J. van Gent zei op 23 juni 2021

Charles Bosters was kort lid van Hou Stand. “Hij was een oorlogsvluchteling uit Breda, waar hij vele jaren zijn illegaal werk verrichtte, voornamelijk hulp aan Joden. Eind 1944 werd hij bij een razzia gegrepen en naar een Duitsch concentratiekamp overbracht, waar hij is overleden.” Mededeelingenblad van den Haagschen Korfbalbond juli 1945, p. 1.
Charles Bosters was actief in de SDAP en de vakbeweging in Breda. Hij was betrokken bij hulp aan Joden in Breda, zie artikel De Bredase joden en de Holocaust in Jaarboek De Oranjeboom 47 (1994), p. 44.

Ook uit zijn overlijdensbericht op de site Oorlogsgravenstichting blijkt dat zijn roepnaam Charles was. Zijn lidmaatschap van Hou Stand in Den Haag is niet verrassend, want deze club was opgericht door socialisten en speelde enige tijd in de socialistische Nederlandse Arbeiders Sportbond.

Profile picture for user Lisette Kuijper
BHIC Lisette Kuijper zei op 23 juni 2021

Hartelijk dank voor de uitgebreide informatie, M.J. van Gent. Ik ga je opmerkingen doorgeven aan mijn collega en hij gaat hier binnenkort mee aan de slag!

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.