H.L.F. Derks (bron: Oorlogsgravenstichting)

Henri Derks

1886 - 1944

Henri wordt geboren op 25 oktober 1886 in Modjokerto in Nederlands-Indië en woont in Breda. Tijdens de Duitse bezetting wordt hij gearresteerd wegens Duits-vijandelijk gedrag. Op 4 maart 1942 wordt hij door het Landesgericht in Den Haag veroordeeld tot negen maanden cel voor het luisteren naar Engelse radiozenders en het maken van anti-Duitse voorwerpen. Hij had vijf poppetjes van pijpenstoppers gemaakt waarmee Rijkscommissaris Arthur Seyss-Inquart belachelijk werd gemaakt. Henri zit zijn straf uit van 25 juli 1942 tot 24 april 1943, in de strafgevangenis in Bochum.

Tegen het einde van de oorlog meldt hij zich bij de Binnenlandse Strijdkrachten, waar hij reservekapitein is bij de Stoottroepen Limburg. Op 24 november 1944 sneuvelt Henri in Sittard door Duits granaatvuur. Hij is 58 jaar geworden. Zijn kinderen mochten het lichaam van hun vader niet zien; hen werd verteld dat hun vader aan een hartaanval was overleden.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

Meer

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.