Henricus Soeters (inzending W.M. Schafhuizen)

Henricus Soeters

1909 - 1944

Henricus wordt geboren op 2 oktober 1909 in Budel. Hij tekent voor militaire dienst bij het KNIL en vertrekt naar Nederlands-Indië.

Op 8 december 1941, een dag na de aanval op Pearl Harbor, verklaart de Nederlandse regering vanuit Londen Japan de oorlog. De Japanners grijpen dit aan om Nederlands-Indië direct binnen te vallen. Een verrassing is dit niet. Vanwege zijn natuurlijke oliebronnen en geostrategische ligging hebben de Japanners de Nederlandse kolonie al langer op het oog als een van de belangrijkste doelen om Oost-Azië te overheersen. Tegen deze achtergrond wordt Henricus als sergeant der infanterie onder de wapenen geroepen voor de verdediging van de kolonie.

Na een veldtocht van drie maanden hebben de Japanners de belangrijkste strategische punten in de archipel ingenomen. Het slecht voorbereide KNIL, ernstig gehinderd door besluiteloosheid aan de top, maakt geen schijn van kans en capituleert op 8 maart 1942 in Bandoeng. Samen met duizenden andere Nederlandse militairen wordt Henricus dan krijgsgevangen genomen en afgevoerd naar de Javaanse kampen.

Henricus wordt uiteindelijk afgevoerd naar het Chinese eiland Hainan, waar de Japanners verschillende kampen hebben gebouwd. De gevangenen wordt er als dwangarbeider ingezet bij de aanleg van wegen, werk in de haven en in de ijzermijnen. Net als in de andere kampen zijn de omstandigheden hier erbarmelijk slecht, met nauwelijks voeding of medicijnen. Wat de gevangenschap op Hainan extra zwaar maakt, is dat er geen contact met de buitenwereld mogelijk is. Door het harde werk, tropische ziektes en voortdurende mishandelingen verzwakken de gevangenen snel en vallen er tientallen doden.

Uiteindelijk worden de ontberingen ook voor Henricus te veel. Hij bezwijkt op 2 maart 1944 in een van de kampen, op 34-jarige leeftijd. Henricus vindt zijn laatste rustplaats op de oorlogsbegraafplaats Sai Wan in Hongkong.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reacties

Suzanne Soeters zei op 8 juni 2021

Ik ben zijn kleindochter. Ik heb zijn graf in Hongkong gezocht en gevonden. Heel indrukwekkend. Echt jammer dat ik mijn opa nooit gekend heb.

Profile picture for user Lisette Kuijper
BHIC Lisette Kuijper zei op 9 juni 2021

Beste Suzanne, hartelijk dank voor je mooie reactie. Heel bijzonder dat je het graf van je opa hebt gevonden en hebt bezocht. Dat moet inderdaad heel indrukwekkend zijn geweest. Werden er in jouw familie misschien wel verhalen verteld over je opa en de gebeurtenissen in de oorlog?

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.