H.J. van de Ven (bron: Oorlogsgravenstichting)

Henricus van de Ven

1925 - 1949

Henricus wordt geboren op 9 mei 1925 in Goirle. Als dienstplichtige komt hij in 1947 op bij de Koninklijke Landmacht in Vught en wordt ingedeeld bij het 5 Bataljon Regiment Stoottroepen.

Wegens het losgebarsten revolutionaire geweld van de Indonesische onafhankelijkheidsstrijd wordt Henricus voor de vervulling van zijn dienstverband naar Nederlands-Indië gezonden om er bij te dragen aan het herstel van de rust en het koloniale gezag. Op 5 november 1947, na een maand opleiding, reist hij met de Volendam af naar de Oost. Op 13 december debarkeert Henricus in Makassar op Celebes, nadat vier dagen eerder een gedeelte van zijn eenheid in Batavia aan land is gegaan. In Makassar krijgt hij verdere opleiding. In het voorjaar van 1948, na eerste militaire acties in Zuid-Celebes, wordt Henricus overgeplaatst naar Midden-Java en daar ingezet voor patrouilles rond Ambarawa.

Tijdens de Tweede Politionele Actie van 19 december 1948 tot 5 januari 1949 neemt zijn bataljon deel aan de actie Kraai: de verovering van de republikeinse machtszetel Djokjakarta en de gevangenneming van de regering. De stoottroepen nemen het zuidelijke stadsdeel over van het Korps Speciale Troepen en Henricus wordt met zijn compagnie ingezet voor de bewaking van het presidentieel paleis, waar Soekarno en Mohammed Hatta met andere regeringsleiders gevangen worden gehouden tot hun afvoer naar Prapat op Sumatra.

Na afloop van de Actie breekt er voor Henricus een zeer zware tijd aan. Het nieuw veroverde gebied rond Djokjakarta moet intensief gezuiverd worden van infiltranten en republikeinse troepen, maar omdat zij een openlijke confrontatie uit de weg gaan en in plaats daarvan teruggrijpen op guerrillatactieken, verloopt dit proces uiterst moeizaam. Op 6 mei 1949 komt Henricus bij deze militaire acties om het leven in Godean bij Djokjakarta. Hij is 23 jaar geworden en vindt zijn laatste rustplaats op het Nederlands ereveld Candi in Semarang.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.