Henricus Wullems

1927 - 1950

Henricus wordt geboren op 18 maart 1927 in Eindhoven als zoon van Cornelis Wullems en Ella Haufler. Hij werkt als bankwerker in een fabriek totdat hij na het einde van de Tweede Wereldoorlog als dienstplichtige opkomt bij de Koninklijke Landmacht.

Twee dagen na de Japanse capitulatie van 15 augustus 1945 hebben Soekarno en Mohammed Hatta daar de onafhankelijkheid van Indonesië uitgeroepen. Als kort daarna de Britten en Nederlanders aanstalten lijken te maken om het oude koloniale gezag te herstellen, breekt de periode van de Bersiap (‘wees paraat’) aan, waarin met name buitenlanders en tot vijand verklaarde Europese en Indische Nederlanders slachtoffer worden van geweld en vervolging. Henricus wordt voor de vervulling van zijn dienstverband naar de Oost gezonden om daar bij te dragen aan het herstel van de rust en het Nederlandse gezag.

In Indië wordt hij als soldaat ingedeeld bij de Leger Technische Dienst (LTD). De LTD is belast met materiële inspectie en herstelwerkzaamheden te velde en verricht voor de Nederlandse troepen in Nederlands-Indië dan ook belangrijk ondersteunend werk, zeker vanwege het grote tekort aan materieel. Ook bergt de LTD grotere voertuigen die niet verplaatst kunnen worden door de plaatselijke eenheden.

Met de Soevereiniteitsoverdracht van december 1949 is er een einde gekomen aan de vijandelijkheden met de Republiek en worden de Nederlandse troepen gerepatrieerd. In de daarna volgende maanden vallen er echter nog verschillende dodelijke slachtoffers als gevolg van voortdurende gevechten met islamitische strijdgroepen, tropische ziekten, achtergebleven hinderlagen en ongelukken met munitie en materieel. Zo ook Henricus die op 8 maart 1950 in Palembang om het leven komt na een vuurwapenongeval. Hij is 22 jaar geworden en vindt zijn laatste rustplaats in Bandung op het Nederlands ereveld Pandu.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

Meer

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.