H.M. van de Wouw (bron: Regionaal Archief Tilburg)

Henricus van de Wouw

1923 - 1945

Henricus wordt geboren op 6 juni 1923 in Tilburg. Hij wordt herinnerd als verzetspleger, maar over zijn precieze illegale activiteiten is niets met zekerheid bekend. Vermoedelijk is hij voor enige tijd ondergedoken nadat hij wordt opgeroepen voor de Arbeitseinsatz, de verplichte tewerkstelling in Duitsland. Op 18 augustus 1944 wordt hij in Tilburg gearresteerd en via kamp Amersfoort naar Neuengamme bij Hamburg gedeporteerd.

Onder erbarmelijke omstandigheden wordt Henricus daar aan het werk gezet in de baksteenfabriek en de kleiputten. Hij maakt er zeer lange dagen van extreem zwaar werk terwijl hij blootstaat aan allerlei zware mishandelingen door de bewakers. De rantsoenen zijn niet alleen volstrekt ontoereikend, maar ook nauwelijks eetbaar. Met honderden tegelijk worden de gevangenen in barakken ondergebracht, vaak met meerderen op een smerige brits. Onderdak, kleding, hygiëne en medische zorg schieten schromelijk tekort zodat besmettelijke ziektes snel om zich heen grijpen en tot massale sterfte leiden.

Ook voor Henricus worden de ontberingen uiteindelijk te veel. Op 9 januari 1945 bezwijkt hij aan de gevolgen van ziekte, uitputting en stelselmatige mishandeling. Henricus is 21 jaar geworden.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.