Herman Damveld (bron: H. Damveld)

Herman Damveld

1921 - 1944

Herman wordt op 5 november 1921 geboren in Tiel en woont in Bergen op Zoom, waar hij ambtenaar is bij de PTT. Sinds het begin van de Duitse bezetting is hij vanuit die betrekking actief in het verzet: hij onderschept officiële Duitse stukken en verricht spionage.

Ook onderhoudt hij contacten met de illegale Ordedienst (OD). Deze stuurt hem op 9 juni 1942 voor een speciale opdracht naar Engeland, maar onderweg wordt hij met zes andere Engelandvaarders gearresteerd in Dijon en daar in de gevangenis vastgehouden.

Na verblijf in de gevangenis van Fresnes bij Parijs en het kamp in Compiègne wordt hij op 25 januari 1943 binnengebracht in concentratiekamp Sachsenhausen bij Oranienburg. Daar wordt hij onder erbarmelijke omstandigheden als dwangarbeider aan het werk gezet in de Heinkel-vliegtuigfabrieken.

Na bijna twee jaar de ontberingen, stelselmatige mishandelingen en het extreem zware werk te hebben verdragen, komt Herman daar op 18 april 1944 tijdens een geallieerd bombardement op de fabrieken om het leven. Herman is 22 jaar geworden.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reacties

oudesluijs zei op 13 juni 2018

Staat niet bij een lijstje Sachsenhausen dat ik bij oproepen Sachsenhausen te zien kreeg? Mogelijk omdat Oranienburg hier voor Sachsenhausen staat (is echter hetzelfde)?

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.