Hermanus Domenie

1901 - 1943

Hermanus wordt geboren op 26 november 1901 in Waalwijk en woont in Batavia. Hij is in militaire dienst bij het KNIL, waar hij de rang van sergeant bekleedt en wordt ingezet tijdens de Japanse inval in Nederlands-Indië.

Na de capitulatie van het KNIL op Java op 8 maart 1942 wordt Hermanus krijgsgevangen genomen en afgevoerd naar het vasteland van Zuidoost-Azië. Daar wordt hij als dwangarbeider ingezet bij de aanleg van de Birma-spoorlijn. Hermanus komt uiteindelijk terecht in het beruchte Birmese kamp Phadong, 80 kilometer van de Birmese eindhalte Thanbyuzayat. Vanwege de uitzonderlijk slechte levensomstandigheden die er heersen en hoge sterfaantallen staat het bekend als een van de ‘dodenkampen’ langs het spoor. Op 29 september 1943 bezwijkt Hermanus daar aan de gevolgen van mishandeling, ziekte en gebrekkige voeding, tijdens het maken van zeer lange dagen van extreem zwaar werk in het tropische klimaat. Hermanus is 41 jaar oud geworden.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

Meer

Reacties

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.