H.M. 's Gravemade, detail (bron: H. 's Gravemade)

Hermanus 's Gravemade

1918 - 1942

Hermanus wordt geboren op 11 september 1918 in Delft en woont in Cuijk en Sint Agatha. Hij dient in Nederlands-Indië als matroos 1e klasse bij de Koninklijke Marine aan boord van de Hr. Ms. Java. Op 13 februari 1942 wordt het schip ondergebracht bij het American-British-Dutch-Australian Command (ABDACOM). Deze geallieerde vlootmacht probeert Java te beschermen tegen de invallende Japanse strijdmacht, maar wordt op 27 februari 1942 verslagen tijdens de Slag in de Javazee. De Java wordt in het gevecht tot zinken gebracht door een torpedo van de Japanse kruiser Nachi. Van de 512 opvarenden komen er 491 om het leven. Een van hen is Hermanus; hij is 23 jaar geworden.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reacties

Edwin s'Gravemade zei op 3 december 2019

Hij was de broer van mij vader.

BHIC Hilde Jansma zei op 5 december 2019

Dat moet wel heel lastig zijn geweest voor de familie, om iemand op zo'n manier te verliezen. Heb je van je vader nog veel verhalen gehoord over je gesneuvelde oom? Of werd daar niet veel over gesproken?

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.