H. Kievits (bron: A. Goedhart)

Hubertus Kievits

1917 - 1944

Hubertus wordt geboren op 25 maart 1917 in Loon op Zand en woont in Tilburg. Als marechaussee is hij gestationeerd in de kazerne in ’s-Hertogenbosch. Ten tijde van de Duitse inval in mei 1940 wijkt hij uit naar het Verenigd Koninkrijk, waar hij als onderdeel van de 2e sectie van Compagnie Mobiele Marechaussee deel gaat uitmaken van de lijfwacht van Koningin Wilhelmina in het Londense Stratton House. In 1942 worden twee detachementen van de Koninklijke Lijfwacht gevormd; een in Londen en een in Maidenhead, waar Wilhelmina gebruikmaakt van Stubbings House. Hubertus was gestationeerd in The Grange, Blackhorse Lane, Potters Bar, net ten noorden van Londen.

In het voorjaar van 1944 voert de Duitse Luftwaffe een ‘kleine Blitz’ uit op Groot-Brittannië, uit wraak voor de zware bombardementen op Duitsland. Tijdens een luchtaanval op 20 februari 1944 in de omgeving van Stubbings House slaat een zware bom in op een paar meter van de twee marechaussees Hubertus Kievits en Herman Bontjer. Herman overlijdt dezelfde dag aan zijn verwondingen in het ziekenhuis van Watford, maar Hubertus wordt op slag gedood. Hij is 26 jaar geworden en wordt postuum onderscheiden met het Bronzen Kruis. Hubertus vindt zijn laatste rustplaats op het Nederlands ereveld Mill Hill in Londen, waar hij in aanwezigheid van Wilhelmina en prins Bernhard wordt begraven.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reacties

H.Smits zei op 14 januari 2018

Hubertus Kievits is met toenmalig koningin Wilhelmina naar Engeland vertrokken als lijfwacht hij was bij de marcechause en lid van de Irenebrigade hij is omgekomen tijdens een bomaanval van deLuftwaffe en ligt begraven in Maidenhead.
Heb ook de Panorama van 28 maart 1959 waar de begrafenis van Hubertus Kievits en Hermannus Bontjer in beeld is gebracht foto van koningin Wilhelmina en prins Bernhard bij de begrafenis .

Profile picture for user Frank van Doorn
BHIC Frank van Doorn zei op 18 januari 2018

Beste H. Smits, bedankt voor de aanvullende informatie! We gaan het verwerken in ons bestand.

Mark Peel zei op 20 januari 2022

Just to correct one detail: these two soldiers were on duty at The Grange, Blackhorse Lane, Potters Bar, just north of London. This was another house in which Queen Wilhelmina lived during her time in the UK. It was bombed on February 20, 1944, as part of a major raid that affected many parts of London and surrounding areas.

Profile picture for user Mariët Bruggeman
BHIC Mariët Bruggeman zei op 21 januari 2022

Thanks Mark, for your correction. We will adjust this in our text.

 

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.