H. Verschoor (bron: Nationaal Monument Kamp Amersfoort)

Huib Verschoor

1903 - 1945

Huib wordt geboren op 8 maart 1903 in Almkerk en woont in Badhoevedorp. Hij is werkzaam als landbouwer bij een ontginningsbedrijf en is tijdens de Duitse bezettingsjaren aangesloten bij de Landelijke Knokploegen, als lid van KP-Haarlemmermeer.

Op 22 november 1944 wordt een groep Utrechtse verzetsstrijders door de Duitsers gearresteerd en vastgezet in de Koning Willem III-kazerne in Apeldoorn. Verzetscommandant Jan van Bijnen, schuilnaam ‘Frank’, komt met het plan om de groep op eigen initiatief te bevrijden. Samen met de Rotterdamse verzetsstrijder Samuel Esmeijer (‘Paul’) en Huib als chauffeur rijden ze op 28 november naar de kazerne om de situatie te observeren. Dan worden ze echter door een Duitse patrouille verrast en onder vuur genomen. Samuel wordt op slag gedood en Jan zwaargewond naar het ziekenhuis afgevoerd waar hij later aan zijn verwondingen bezwijkt. Huib wordt echter door de Sicherheitspolizei (Sipo) gearresteerd en vastgezet in kamp Amersfoort.

Op 4 februari 1945 komt hij aan in concentratiekamp Neuengamme bij Hamburg en wordt doorgezonden naar het buitenkamp in Wittenberge. Onder erbarmelijke omstandigheden wordt hij daar als dwangarbeider aan het werk gezet in de chemische fabrieken. Hij maakt er lange dagen van zwaare en gevaarlijk werk terwijl hij voortdurend blootstaat aan de mishandelingen door de bewakers. De rantsoenen zijn niet alleen volstrekt ontoereikend, maar ook nauwelijks eetbaar. Met honderden tegelijk worden de gevangenen in barakken ondergebracht, vaak met meerderen op een smerige brits. Onderdak, kleding, hygiëne en medische zorg schieten schromelijk tekort zodat besmettelijke ziektes snel om zich heen grijpen en tot massale sterfte leiden. In de fabrieken zelf lopen de gevangenen door hun verzwakte toestand grote kans bij ernstige ongelukken betrokken te raken.

Voor Huib worden de ontberingen uiteindelijk te veel. Hij bezwijkt op 14 april 1945 tijdens transport naar een ander kamp. Huib is 42 jaar geworden. Hij is de oudere broer van Arend die als soldaat is gesneuveld op 10 mei 1940 bij het bombardement op de Alexanderkazerne in Den Haag.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

Meer

Reacties

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.