I.M.S. Verhagen (bron: T. Verhagen)

Iso Verhagen

1912 - 1940

Iso wordt geboren op 1 januari 1912 in Den Dungen. Als in het najaar van 1939 de oorlogsdreiging voor Nederland sterk lijkt toe te nemen, wordt hij onder de wapenen geroepen bij de Koninklijke Landmacht en ingezet bij de landsverdediging.

Op 10 mei 1940 valt het Duitse leger Nederland binnen. Iso wordt in de loop van de strijd krijgsgevangen genomen en afgevoerd naar Duitsland, waar hij terechtkomt in het krijgsgevangenkamp (Stalag) II-D te Stargard bij Stettin (nu Szczecin in Polen).

Nadat de Nederlandse krijgsgevangenen amnestie wordt verleend, kan Iso na enkele weken terug naar huis keren, maar zijn gevangenschap heeft een zware aanslag op zijn gezondheid gepleegd. Het is niet bekend waar Iso precies aan leed. De toestand in de Duitse krijgsgevangenkampen is op dat ogenblik nog niet zo extreem slecht als later in de oorlog en de gevangenen worden dan nog redelijk goed behandeld. Ziektes konden zich echter nog steeds snel verspreiden. Het is niet uitgesloten dat Iso tijdens de Duitse inval een verwonding heeft opgelopen die door gebrekkige behandeling geïnfecteerd is geraakt.

Ziek en fysiek ernstig verzwakt keert Iso enkele weken later terug naar huis, maar zijn toestand verbetert dan niet meer. Iso overlijdt thuis in Den Dungen op 12 september 1940. Hij is 28 jaar geworden en vindt zijn laatste rustplaats op de begraafplaats van Maaskantje.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reacties

André Schoones zei op 11 september 2019

De graf locatie is op de begraafplaats aan de Pelikaanstraat, het oude gedeelte aan de rechter kant rij 16 graf 11 (In de begraafplaatsadministratie aangeduid als: R 16-11).

Profile picture for user Frank van Doorn
BHIC Frank van Doorn zei op 13 september 2019

Hallo André, bedankt. De graflocatie heb ik aan zijn gegevens toegevoegd.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.