Jaap wordt op 3 februari 1924 geboren in de buurtschap Noordschans te Klundert, als zoon van Roeland den Bakker en Adriana Bezooijen. Hij groeit op in een boerengezin.
Ten tijde van de Duitse bezetting wordt Jaap opgeroepen voor de Arbeitseinsatz, de verplichte tewerkstelling in Duitsland. Omdat een groot deel van de werkende bevolking van Duitsland naar het front is gestuurd, heeft Duitsland een acuut tekort aan werkkrachten voor de oorlogsindustrie. Om dit op te vangen, worden uit alle bezette landen werkkrachten opgeroepen. Aanvankelijk gebeurt dat vrijwillig, maar als de opkomst tegenvalt, gaan de Duitsers over tot dwang. Voor veel Nederlandse jongeren is dit het moment om onder te duiken, ook voor Jaap. Hij trekt in bij de familie Vreeman in de buurtschap Huppel te Winterswijk, waar hij twee jaar lang onderdeel uitmaakt van het gezinsleven.
Winterswijk wordt op 31 maart 1945 bevrijd. Jaap blijft dan in Winterswijk en sluit zich aan bij de Binnenlandse Strijdkrachten (BS), de bundeling van de belangrijkste gewapende verzetsorganisaties in Nederland, onder opperbevel van Prins Bernhard.
Als lid van de BS gaat Jaap in de dagen daarna op pad om ‘foute’ Nederlanders te arresteren. Dit wordt hem op 11 april 1945 noodlottig. Wat er precies is gebeurd, is niet duidelijk, maar die dag raakt hij bij een beschieting dodelijk gewond. Mogelijk heeft een verdachte zich tijdens een arrestatiepoging verzet. Jaap bezwijkt diezelfde dag aan zijn verwondingen, 21 jaar oud.
Na voor enige tijd in Winterswijk te zijn begraven, vindt hij zijn laatste rustplaats op het Nationaal Ereveld in Loenen.
Reacties
Jullie moeten nog eens kijken naar de tekst die bij dit oorlogsslachtoffer is geplaatst.
De tekst van een deel ervan luidt: 'Op 11 april 1945 is Jaap betrokken bij de bevrijding van Winterswijk, maar hij raakt diezelfde dag nog in Duitse handen en wordt als verzetspleger gefusilleerd.' De bevrijding van Winterswijk (zie site oudwinterswijk.nl) vond echter al op 31 maart plaats.
De tekst op de site Oorlogsgravenstichting (overgenomen van de site
oudwinterswijk.nl ) geeft dat weer: Eind maart werd Winterswijk bevrijd van de Duitsers. Jaap bleef nog in Winterswijk en sloot zich aan bij de Binnenlandse strijdkrachten (N.B.S.). In die hoedanigheid ging hij ruim een week na de bevrijding van Winterswijk mee om 'foute' Nederlanders op te pakken. Daarbij viel een schot en werd hij dodelijk getroffen.' Het is overigens niet duidelijk, wat er precies is voorgevallen .
auke piersma
Heel goed dat je dit aan ons doorgeeft, Auke! Hartelijk dank voor je reactie. Ik zal je opmerking doorsturen naar mijn collega en hij zal er binnenkort even goed naar gaan kijken.
Bedankt voor de tip, Auke. Dit was inderdaad voor verbetering vatbaar. Aan de hand van wat op de site van de Oorlogsgravenstichting is gepubliceerd, heb ik dit verhaal aangepast en verder aangevuld.
Reactie toevoegen