J.A. Kruijssen (bron: Waalwijk Wiki)

Jac. Kruijssen

1902 - 1944

Jac. wordt geboren op 4 september 1902 in Baardwijk als zoon van Cornelis Kruijssen en Agnes Jochijms. Zijn vader is molenaar en verhuist vijftien dagen na de geboorte van Jac. naar Erp waar hij de molen De Nijverheid overneemt.

Jac. woont met zijn vrouw Lies Verhagen in Eindhoven, waar hij een rijwielhandel heeft. Hij raakt tijdens de Duitse bezettingsjaren betrokken in het verzet als lid van Knokploeg-Margriet die in en rond ’s-Hertogenbosch distributiekantoren overvalt en collaborateurs liquideert. Jac. houdt zich voor de groep vooral bezig met de opvang van neergestorte geallieerde piloten. Voor hen is door het verzet in de Gerwense bossen bij Lieshout, op de onderduikplaats van ploeggenoot Piet Swinkels uit Lieshout, een provisorisch kamp opgericht, met een depot voor de opslag van sabotagemiddelen. Vanwege dit kamp is Jac. ook nauw betrokken bij het verzet in Lieshout.

Op 14 augustus 1944 krijgt Jac. met ploeggenoten Chris Smits en Piet Swinkels de opdracht materiaal uit het depot in het kamp te verspreiden. Bij het verlaten van het bos wordt echter hun auto bij de brug over het Wilhelminakanaal in Lieshout door Duitse soldaten aangehouden en doorzocht. In de wagen worden twee revolvers, documenten over onderduikers, bonkaarten en persoonsbewijzen gevonden. Ook wordt gereedschap gevonden voor sabotage aan de spoorwegen, waar de knokploeg zich dan veelvuldig mee bezighoudt. Het is genoeg om het drietal te arresteren en onmiddellijk naar kamp Vught af te voeren. Daar worden ze op 19 augustus gefusilleerd, nadat ze weigeren iets over het verzet in Lieshout los te laten. Ook hun andere ploeggenoot Willy Andriessen wordt die dag in Vught gefusilleerd, als represaille voor de moordaanslag op de Osse NSB-burgemeester Hermanus Apeldoorn. Jac. is 41 jaar geworden.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

Meer

Reacties

Kitty Kruijssen zei op 28 juli 2020

Ik ben een nicht van Ome Sjaak. Hij is mijn oom, de broer van mijn vader. Ik ken vaag het verhaal van mijn oom en het verzet dat hij heeft gepleegd in de oorlog. De rode draad in de familie Kruijssen is dat wij slecht tegen onrechtvaardigheid kunnen. Dit herken ik ook bij mijn oom. Heel mooi en dank voor het verhaal.

Profile picture for user Mariët Bruggeman
BHIC Mariët Bruggeman zei op 28 juli 2020

Bedankt Kitty, voor je reactie. Jouw oom had dat zeer zeker: dat gevoel voor rechtvaardigheid.

J.A.C. Kruijssen zei op 2 augustus 2021

Ik ben de neef van ome Jac en broer van Kitty. Ik ben door mijn ouders naar ome Jac genoemd. De vrouw van ome Jac was mijn peettante Lies Verhagen. Zij is daarna hertrouwd met Wim Verhagen, die de wielhandel heeft voortgezet.
De hier vermelde verhalen bevestigen datgene wat mijn vader Anton Kruijssen over zijn broer heeft verteld en dat ome Jac door te zijn verraden is opgepakt en direct daarna is gefusilleerd in Vught door de Duitsers.

Profile picture for user Mariët Bruggeman
BHIC Mariët Bruggeman zei op 4 augustus 2021

Beste Meneer Kruijssen, hartelijk dank voor uw bericht. Het doet ons goed om te horen dat 'ons' verhaal over het leven van uw oom en het levensverhaal wat in uw familie is verteld over hem, overeenkomen. Mooi ook om te lezen dat u naar uw oom vernoemd bent.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.