Jacob Everaers (bron: Stichting Herdenking Brabants Gesneuvelden)

Jacob Everaers

1917 - 1944

Jacob wordt op 5 november 1917 geboren in Tholen als zoon van Jacob Everaers senior en Johanna Schot. Hij woont in Bergen op Zoom, waar hij bakker is. Tijdens de Duitse bezetting sluit hij zich aan bij het verzet in Tholen en Bergen op Zoom dat zich met name toelegt op het smokkelen van wapens en munitie. Ook zouden zij in januari 1944 verantwoordelijk zijn voor brandstichting in een Duitse opslagplaats.

Op 22 maart 1944 wordt Jacob met vier verzetskameraden gearresteerd wegens zijn directe en indirecte betrokkenheid bij de sabotageacties van het verzet in de laatste maanden. In het bijzonder worden ze verdacht van deelname aan de overval van 4 maart 1944 op het distributiekantoor in Bergen op Zoom. Voor verhoor worden de verzetsleden dan vastgezet in de SD-Polizeigefängnis in Haaren.

In de nacht van 26 mei 1944 wordt het vijftal met negen andere verzetsstrijders uit de cel gehaald en door de Grüne Polizei naar de Loonse en Drunense Duinen vervoerd. Daar worden ze samen met veroordeelde verzetstrijders uit Tilburg en Groningen, in totaal veertien personen, in twee groepen van zeven personen naar twee grafkuilen in de bossen geleid. De ene groep na de ander wordt voor de kuilen opgesteld en doodgeschoten. Jacob is 26 jaar geworden.

De lichamen van de gefusilleerde verzetsstrijders zijn ondanks meerdere grootscheepse zoekacties nooit gevonden. Vermoedelijk zijn de lichamen voor het einde van de bezetting door de Duitsers opgegraven en gecremeerd.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reacties

Peter Everaers zei op 25 maart 2023

Geen idee of dit familie van me is; misschien toch heel ver. Mijn vader komt uit Limburg, dus het zou interessant zijn een evt. familieband uit te zoeken.

Profile picture for user Paul Huismans
BHIC Paul Huismans zei op 27 maart 2023

Dat zou te doen moeten zijn, Peter. Everaers is niet zo'n veel voorkomende naam.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.