Jacobus Bastiaanse

1898 - 1944

Jacobus wordt op 27 oktober 1898 geboren in Bergen op Zoom. Hij dient in de Koninklijke Landmacht als sergeant-fourier. Tijdens de oorlog wordt hij krijgsgevangen genomen door de Duitsers en afgevoerd naar het krijgsgevangenenkamp Altengrabow in hedendaags Saksen-Anhalt. In het kamp zijn militairen uit vrijwel alle bezette landen ondergebracht, alsook gevangengenomen Amerikanen en Britten. De leefomstandigheden zijn er bijzonder slecht; de gevangenen leefden met 400 tot 600 personen bij elkaar in tot barakken omgebouwde paardenstallen waarin nauwelijks bedden, tafels of stoelen zijn geplaatst. Het voedsel is structureel ondermaats en er was nauwelijks schoon water. De gevangenen worden aan een streng regime onderworpen van urenlange appels, corveedienst en collectieve strafmaatregelen bij overtredingen.

Jacobus bezwijkt aan de geleden ontberingen op 1 september 1944, op 45-jarige leeftijd.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.