Jacq. Claassen (bron: Indiëmonument 's-Hertogenbosch - om te blijven gedenken)

Jacques Claassen

1927 - 1949

Jacques wordt geboren op 21 september 1927 in Gemert en woont in ’s-Hertogenbosch. Als dienstplichtige komt hij in 1947 op bij de Koninklijke Landmacht en wordt als soldaat ingedeeld bij het 4e Bataljon Garde Regiment Jagers.

Vanwege het losgebarsten revolutionaire geweld van de Indonesische onafhankelijkheidsstrijd wordt Jacques voor de vervulling van zijn dienstverband naar Nederlands-Indië gezonden om er bij te dragen aan het herstel van de rust en het Nederlandse gezag. Na een opleiding van enkele maanden vertrekt hij op 30 mei 1947 met de Johan de Witt naar de Oost, waar hij na een zeereis van een maand aankomt in Soerabaja op Java. Daar wordt Jacques met zijn eenheid ingezet voor zuiveringen, patrouilles en wachtdiensten in Oost-Java en op het naburige eiland Madoera. Tijdens de Eerste Politionele Actie van 21 juli tot 4 augustus 1947 komt slechts een klein gedeelte van het bataljon in actie; tijdens de Tweede Politionele Actie van 19 december 1948 tot 5 januari 1949 vallen de compagnieën van het Regiment Jagers langs de frontlijnen ter plekke in waar bezetting te zwak wordt bevonden. Begin januari 1949 wordt het bataljon gelegerd in Madioen.

Tactisch lijken beide Acties een succes; alle militaire doelen worden binnen de gestelde termijn gehaald en na de Tweede Politionele Actie lijkt de Republiek politiek te zijn uitgeschakeld met de arrestatie van de Soekarno-regering. Beide keren vertilt Nederland zich echter. Met evenveel manschappen moet een aanzienlijk vergroot gebied worden beveiligd, wat voor de overbelaste Nederlandse troepen een onmogelijke opgave blijkt. Bovendien krijgt Nederland internationaal forse kritiek te verduren om de Politionele Acties en wordt in het voorjaar van 1949 gedwongen om de Soekarno-regering in ere te herstellen in hun hoofdstad Djokjakarta. Ondertussen blijkt dat ook het revolutionaire leger allerminst is verslagen. Ze zijn de confrontratie uit de weggegaan en voeren met de hulp van de bevolking vanaf begin 1949 de guerrillastrijd op tot ongekende hevigheid.

Als gevolg van de nieuw opgelaaide guerrillastrijd sneuvelt Jacques op 21 januari 1949 in Ngandjoek, ten oosten van Madioen. Hij is 21 jaar geworden en vindt zijn laatste rustplaats op het Nederlands ereveld Kembang Kuning in Surabaya.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reacties

Roel Manders zei op 7 mei 2019

Ik sta in contact met familie. Zij willen contact met u.

Profile picture for user Frank van Doorn
BHIC Frank van Doorn zei op 20 mei 2019

Dag Roel, nog bedankt voor je bericht en fijn dat familie contact wil opnemen. Ze kunnen mij bereiken via het mailadres dat hier op de site is weergegeven, info@brabantsegesneuvelden.nl.

Truus Weijers-… zei op 18 september 2019

Ben in het bezit van enkele foto’s van Jacques Claassen. Mijn vader was een neef van hem en de foto’s heb ik via de dochter van een tante van mij gekregen. Ze wilde de foto’s niet meer bewaren en nu bewaar ik ze.
Het zijn foto’s van Jacques met medesoldaten en foto’s van zijn begrafenis.
Wat is wijsheid om met de foto’s te doen?????

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.