Gerard de Chateau

1905 - 1942

Gerard wordt geboren op 21 mei 1905 in Haarlem als zoon van Theodorus de Chateau en Gijsbertha Moonen. Na zijn schooltijd gaat hij in Amersfoort in militaire dienst en behaalt uiteindelijk de rang van 1e luitenant bij de infanterie. In 1929 treedt Gérard in het huwelijk met Maria Knöptels met wie hij zich in haar woonplaats Breda vestigt.

Als beroepsofficier wordt ook Gerard opgeroepen voor de verdeding van Nederland tijdens de Duitse inval van mei 1940, maar het is niet bekend hoe hij dan precies wordt ingezet. In elk geval sluit Gerard zich kort na de capitulatie aan bij het verzet en wordt lid van een van de vroegste verzetsorganisaties in Nederland, de Ordedienst (OD).

In Groningen richt hij de kleine groep ‘Het Geuzenvendel’ op, maar zijn verzetswerk wordt bekend bij de Duitsrs. Op 23 april 1941 wordt Gerard door de Sicherheitsdienst (SD) gearresteerd en vastgezet in de beruchte SD-gevangenis in het Scholtenshuis te Groningen. Vervolgens wordt hij in afwachting van zijn veroordeling overgeplaatst naar de gevangenis in Scheveningen, het ‘Oranjehotel’.

Tegen Gerard wordt uiteindelijk de doodstraf geëist, waarna hij via kamp Amersfoort wordt afgevoerd naar concentratiekamp Gross-Rosen in Silezië. Daar wordt Gerard op 26 mei 1942 gefusilleerd. Hij is 37 jaar geworden. Zijn weduwe overlijdt niet op 22 februari 1945 in Breda, 42 jaar oud. Ze rusten samen op de protestantse begraafplaats Zuylen in Breda. Postuum is Gerard onderscheiden met het Verzetsherdenkingskruis.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

Meer

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.