Gerard de Chateau (bron: M. de Château)

Gerard de Chateau

1905 - 1942

Gerard wordt geboren op 21 mei 1905 in Haarlem als zoon van Theodorus de Chateau en Gijsbertha Moonen. Na zijn schooltijd gaat hij in Amersfoort in militaire dienst en behaalt daar uiteindelijk de rang van 1e luitenant bij de infanterie. In 1929 treedt Gerard in het huwelijk met Maria Knöptels met wie hij twee kinderen heeft. Ze vestigen zich in haar woonplaats Breda.

Op 10 mei 1940 valt het Duitse leger Nederland binnen. Als beroepsofficier wordt Gerard dan ingezet voor de landsverdediging. Na de capitulatie sluit hij zich aan bij het verzet en wordt lid van een van de vroegste illegale organisaties in Nederland, de Ordedienst (OD).

In Groningen richt hij de kleine groep ‘Het Geuzenvendel’ op, maar zijn verzetswerk wordt bekend bij de Duitsers. Op 23 april 1941 wordt Gerard door de Sicherheitsdienst (SD) gearresteerd en vastgezet in de beruchte SD-gevangenis in het Scholtenshuis te Groningen. Vervolgens wordt hij overgeplaatst naar de gevangenis in Scheveningen, het ‘Oranjehotel’, waar hij zijn veroordeling afwacht.

In april 1942 wordt Gerard vanuit kamp Amersfoort via Buchenwald naar concentratiekamp Gross-Rosen in Silezië gedeporteerd. Daar komt Gerard op 26 mei 1942 om het leven, vermoedelijk door mishandeling en de geleden ontberingen van zijn gevangenschap. Hij is 37 jaar geworden.

In de collectie ‘Systeemkaarten van verzetsbetrokkenen’ bij de Groninger Archieven valt te lezen dat Gerard op 2 mei 1942 in Amersfoort is gefusilleerd, maar dit berust vrijwel zeker op een misverstand, gezien de documentatie over Gerard uit concentratiekamp Buchenwald.

Voor zijn deelname aan het verzet is Gerard postuum onderscheiden met het Verzetsherdenkingskruis.

Gerards weduwe Maria overlijdt op 22 februari 1945 in Breda, op 42-jarige leeftijd. Zes jaar later overlijdt ook hun dochter Anne Marie, 18 jaar oud. Ze rusten samen op de protestantse begraafplaats Zuylen in Breda.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.