J.C.J. Fick (bron: Oorlogsgravenstichting)

Jacques Fick

1921 - 1946

Jacques wordt geboren op 26 februari 1921 in Oosterhout. Hij meldt zich voor militaire dienst in Nederlands-Indië en zet zich, ondanks zijn gebrek aan militaire ervaring, met succes in voor de vorming en organisatie van de compagnie Oosterhout. Jacques behaalt de rang van 2e luitenant bij het 3-2-6 Regiment Infanterie. Vanwege het losgebarsten geweld tijdens de Indonesische onafhankelijkheidsstrijd wordt hij naar Nederlands-Indië gezonden om bij te dragen aan het herstel van de rust en het Nederlandse gezag.

Op 10 juli 1946 onderneemt Jacques samen met kapitein Jacobus Veldman een verkenningsvlucht boven de stellingen van Indonesische revolutionairen op Java. Het vliegtuig vliegt zo laag mogelijk, maar wordt onder vuur genomen door antitankgeschut en met enkele granaten getroffen. De piloot blijft ongedeerd, maar Jacobus en Jacques raken zwaar gewond en bloeden hevig. De piloot keert terug naar de basis in Semarang, maar als het vliegtuig landt, zijn ze allebei bezweken aan fataal bloedverlies. Jacques is 25 jaar oud geworden.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.