L.J.J.M. Ficq (bron: Stichting Graeft Voort, Grave)

Louis Ficq

1885 - 1945

Louis wordt geboren op 19 juli 1885 in Rotterdam en woont in Grave. In 1917 wordt hij benoemd tot burgemeester van Velp en twee jaar later ook van de buurgemeente Grave. Datzelfde jaar, 1919, trouwt hij met Paula Lemmens met wie hij een gezin van zeven kinderen sticht.

In 1942, tijdens de bezettingsjaren, worden Velp en Grave samengevoegd tot de gemeente Grave; vanaf dat moment gaat Ficq verder als burgemeester van Grave. Hij is een resolute tegenstander van het Duitse regime en behoort tot de groep burgemeesters die besluiten in functie te blijven, om te voorkomen dat hun posities in handen van NSB’ers zouden komen.

Op 3 februari 1944 wordt Ficq op het gemeentehuis van Grave op aanwijzing van NSB’er C. de Jong, leider van de Crisis Controle Dienst, gearresteerd door de Sicherheitsdienst (SD). Aanleiding is de weigering van de burgemeester om de pro-Duitse Winterhulp-organisatie te steunen. Als De Jong Ficq daarop vraagt of hij ook zou weigeren inwoners van de gemeente beschikbaar te stellen voor het aanleggen van verdedigingswerken tegen de geallieerden (zoals andere burgemeesters hebben gedaan), antwoordt Ficq bevestigend. Het is voldoende om hem te arresteren en vast te zetten in het Huis van Bewaring in ’s-Hertogenbosch. Vier dagen later wordt hij naar kamp Vught gebracht, waar hij te werk wordt gesteld in de ‘Schreibstube’ (schrijfkamer) van het Philips-Kommando.

Op 24 mei 1944 volgt zijn deportatie met 654 andere gevangenen naar concentratiekamp Dachau, waar hij twee dagen later aankomt. Ficq wordt daar aan ondervoeding en zware mishandelingen blootgesteld, maar volgens medegevangenen die het kamp hebben overleefd, ondergaat de burgemeester de vernederingen met grote waardigheid. Hij blijft een steun voor zijn medegevangenen en moedigt hen aan de hoop niet op te geven.

Lichte vergrijpen of overtredingen van de regels in het kamp worden excessief hard gestraft. Eenmaal wordt Ficq zeer zwaar mishandeld en daarbij meerdere malen met een stok in de nierstreek geslagen. Hij wordt daarop in het lazaret van Dachau opgenomen, waar hij op 9 maart 1945 aan nierfalen overlijdt. Burgemeester Ficq is 59 jaar geworden. Hij was intussen al zover verzwakt door hongeroedeem dat hij ook zonder de ernstige mishandeling de bevrijding van het kamp op 29 april zeer waarschijnlijk niet meer zou hebben meegemaakt.

Voor zijn standvastigheid is hem postuum het Verzetsherdenkingskruis toegekend.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reacties

C.R.L.R.M. Ficq zei op 21 augustus 2018

Bij "meer" zie ik geen nadere gegevens over mijn vader Louis J.J.M. Ficq. Eerder gaf ik al door dat een uitvoerig relaas over hem te vinden is op de site van het Verzetsmuseum. Naar aanleiding van de tentoonstelling "Geen nummers, maar namen" mailde ik destijds nadere informatie over zijn houding, arrestatie en dood aan het Verzetsmuseum. Deze informatie werd op de site opgenomen en is daar dus te raadplegen. U kunt dat relaas al dan niet ingekort overnemen.

Profile picture for user Frank van Doorn
BHIC Frank van Doorn zei op 21 augustus 2018

Beste heer Ficq, bedankt voor de opmerking. Op basis van de eerder door u aangeleverde tekst hebben we inmiddels een biografie geschreven voor de definitieve eregalerij. Sinds kort kunnen wij die ook op deze site plaatsen; eerder moesten we ons beperken tot de lijst met de basisgegevens die tot nu toe al zichtbaar was.
Ik ga de biografie van uw vader op de site zetten; deze zou dan in de loop van vandaag of morgen zichtbaar moeten zijn.
Mocht u naar aanleiding daarvan nog opmerkingen of suggesties ter verbetering hebben, dan vernemen wij dat natuurlijk graag!

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.