Rudolph Fischer

1886 - 1944

Rudolph wordt geboren op 21 februari 1886 in Aarle-Rixtel en woont in Amsterdam, waar hij werkt als dierenarts. Op 6 oktober 1940 wordt hij thuis in Amsterdam opgepakt. De eerste zes weken weet zijn gezin niet waar hij is, maar dan horen zij van een advocaat die net uit Buchenwald terug is, dat hij in het concentratiekamp Buchenwald zit. De reis daarheen duurde twee-en-een-halve dag in een oude stadsbus. Tot april 1941 zit Rudolph in Buchenwald, als gijzelaar, met een groep prominente Nederlanders.

Omdat zijn vrouw zich voordoet als terminaal ziek, met drie nog jonge kinderen, wordt Rudolph in april 1941 vrijgelaten, op voorwaarde dat hij niets over Buchenwald zal zeggen en geen anti-Duitse uitlatingen doet. Als een gebroken man keert hij in Nederland terug.

Rudolph en zijn vrouw zijn het niet eens met het verzet, omdat ook dat onschuldige slachtoffers maakt. Hij helpt mensen op zijn manier, maar is niet actief in een verzetsgroep. Zo probeert het echtpaar de bevriende joodse familie Bambergen te helpen, maar helaas is die toch verraden en omgekomen in Auschwitz. Wegens jodenhulp wordt Rudolph op 23 september 1942 opgepakt en in Amsterdam in de gevangenis aan de Weteringschans gezet. Daar verblijft hij zes weken onder zware omstandigheden: vier mannen (allemaal voor hetzelfde 'delict') in een cel en een ton als wc.

Rudolph Fischer overlijdt op 10 september 1944 in Amsterdam aan een maagperforatie en buikvliesontsteking. Hij heeft psychisch en lichamelijk veel geleden. Rudolph is 58 jaar oud geworden.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

Meer

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.