J.P. Fleuren (bron: J. Veekens)

Jan Fleuren

1917 - 1943

Jan wordt geboren op 6 maart 1917 in Oeffelt. Hij meldt zich voor militaire dienst bij het KNIL, waar hij als sergeant van de artillerie wordt ingezet bij de verdediging van Nederlands-Indië tegen de Japanners. Na de capitulatie van het KNIL op 8 maart 1942 wordt Jan in krijgsgevangenschap afgevoerd.

Op 29 december 1942 wordt hij samen met 1000 andere Nederlandse krijgsgevangenen vanuit Singapore ingescheept aan boord van het Japanse transportschip Nichimei Maru, met als eindbestemming de Birmese havenstad Moulmein. Vandaar zouden ze als dwangarbeiders worden ingezet bij de aanleg van de verderop gelegen Birma-spoorlijn. Op 1 januari 1943 wordt in de haven van het Maleise Penang een tweede transportschip, de Moji Maru 2, aan het konvooi toegevoegd.

Op 15 januari 1943 bevindt de Nichimei Maru zich in de Golf van Martaban, 75 kilometer verwijderd van Moulmein, als het bij een luchtaanval tot zinken wordt gebracht. De meeste krijgsgevangenen kunnen aan boord worden genomen van de Moji Maru 2, maar voor 32 gevangenen loopt de aanval fataal af. Een van de slachtoffers is Jan; hij is 25 jaar oud geworden.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reacties

jan zei op 28 oktober 2020

jammer dat ie dood is

Profile picture for user Mariët Bruggeman
BHIC Mariët Bruggeman zei op 28 oktober 2020

Bedankt Jan, voor je medeleven. Daar heb je helemaal gelijk in.

jan fleuren zei op 29 oktober 2020

R.I.P. jan 1943

sten zei op 19 november 2020

skip wat toen gebeurd!

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.