Jan Aarts (bron: Heemkundige Kring Hilvarenbeek en Diessen)

Jan Aarts

1908 - 1940

Jan wordt 20 september 1908 in Waalwijk geboren en woont in Hilvarenbeek waar hij lid is van de Harmonie St. Leonardus. Op 15 april 1939 trouwt hij met Anna van Dinter, maar al tijdens de huwelijksmis verneemt hij dat hij naar Roosendaal moet vertrekken; de voormobilisatie is begonnen.

Op 10 mei 1940, de dag van de Duitse inval, trekt Jans legeronderdeel zich terug naar Zeeland, waar de strijd tegen het oprukkende Duitse leger wordt voortgezet. In de chaotische nacht van 13 op 14 mei 1940 wordt Jan bij de Schroebrug in Middelburg per ongeluk door Nederlands vuur gedood. Hij is 31 jaar geworden.

De familie en zijn jonge weduwe ontvangen pas op de 31e bericht van zijn overlijden. Jan was de enige gesneuvelde militair uit Hilvarenbeek van de meidagen en dus wil zijn familie hem thuis laten herbegraven. De Duitse bezetter geeft hiervoor toestemming, maar de familie moet zelf het geld zien op te brengen. Dankzij een inzamelingsactie onder de bevolking van Hilvarenbeek kan Jan op 19 oktober 1940 thuis worden begraven.

Jan is de oudere broer van Jac. die enkele jaren later als dwangarbeider zou bezwijken aan de Birma-spoorlijn.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reacties

Rick van Nooij zei op 14 december 2017

In de "Doodenwacht bij onze Gevallenen" (G.H.Hoek, 2de Editie 1945-46) staat J.Aarts nog geregistreerd als begraven in Middelburg in plaats van herbegraven in Hilvarenbeek. Zijn rang was Dienstplichtige Soldaat.

Christian van … zei op 18 december 2017

Op WaalwijkWiki staat inmiddels een uitgebreider portret van Jan Aarts. Onder andere blijkt na archiefonderzoek dat hij niet is omgekomen door vijandelijk vuur, maar in algemene chaos door eigen vuur. Hierover is contact geweest met Bas Aarts, de auteur van het artikel waarnaar door Moos Raaijmakers wordt verwezen. Van hem zijn ook de verbeterde gegevens afkomstig. Nadere details worden nog verwacht, de biografie wordt daarna nog aangevuld. Zie: http://waalwijkwiki.nl/wiki/Johannes_Laurijs_Gerardus_Aarts

Profile picture for user Frank van Doorn
BHIC Frank van Doorn zei op 18 december 2017

Dag Chris, bedankt voor de aanvullingen en correcties. We gaan het in de gaten houden!

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.