J. Bavinck (bron: E. Laurant)

Jan Bavinck

1916 - 1940

Jan wordt op 12 februari 1916 in Breda geboren. Tijdens de mobilisatie van 1939-1940 meldt hij zich voor militaire dienst bij de Koninklijke Landmacht en wordt als soldaat ingedeeld bij de infanterie. Als in de eerste maanden van 1940 ook voor Nederland de oorlogsdreiging toeneemt, wordt hij met zijn eenheid voor de grensverdediging gelegerd aan de Maaslinie bij Cuijk. Als in de vroege ochtend van 10 mei 1940 het Duitse leger Nederland binnenvalt, breken onmiddellijk vuurgevechten uit met de aan de Maas gelegen kazematten. De ene na de andere wordt door de Duitsers uitgeschakeld. Als een voltreffer kazemat S-95 aan de Odiliadijk heeft getroffen, rent Jan daarheen om zijn kameraden binnen te hulp te komen. Onderweg naar de kazemat wordt Jan dodelijk getroffen door vijandelijk vuur. Hij sneuvelt op de eerste dag van de oorlog, 10 mei 1940, op 24-jarige leeftijd en wordt begraven op het Militair ereveld Grebbeberg in Rhenen. De drie militairen in de kazemat, korporaal Adrianus Jacobs en de soldaten Jan Poppeliers en Markus van ’t Geloof, waren bij de inslag al meteen gedood.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reacties

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.