J.A. Beekmans (bron: Oorlogsgravenstichting)

Jan Beekmans

1917 - 1945

Jan wordt geboren op 2 juli 1917 in Waalwijk. Vanwege een zorgelijke thuissituatie wordt Jan op jonge leeftijd door de Voogdijraad uit huis geplaatst. Hij komt terecht in Huize Nazareth, een instelling van de Fraters van Tilburg, en verhuist op zijn achttiende naar Goirle, waar hij gaat werken als broodbakker.

Als dienstplichtig militair wordt Jan in mei 1940 gelegerd bij de Maasbrug in Heusden, met de opdracht om na de Duitse inval de bruggen over de Bergsche Maas en het Heusdens Kanaal op te blazen. Op 21 juli 1941 wordt Jan geregistreerd als vermist door het Bureau Vestigingsregister te Den Haag. Zijn broers en zusters ontvangen soms echter nog een kaart van hem. Jan blijkt naar Zuid-Frankrijk te zijn uitgeweken, waar hij zich heeft aangesloten bij het verzet.

Op een bepaald moment raakt Jan met tuberculose besmet en wordt daarom verschillende sanatoria in Spanje en Zwitserland behandeld. Tegen doktersadvies in, keert hij terug van Genève naar Frankrijk, maar hij wordt steeds zieker. Op 24 december 1945, als de Tweede Wereldoorlog drieënhalve maand voorbij is, maar in Frankrijk de toestand nog zeer onrustig is, overlijdt Jan op 28-jarige leeftijd. Hij ligt begraven op het Nederlands ereveld in Orry-la-Ville.

Jan is de jongere broer van Bart (geboren in 1911) die zich in 1937 meldt bij de Internationale Brigade om aan republikeinse zijde mee te vechten in de Spaanse Burgeroorlog. Wegens desertie wordt hij daar op een onbekende datum standrechtelijk gefusilleerd.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.