J.A. Broers (bron: Heemkundevereniging Berchs Heem, Berghem)

Jan Broers

1911 - 1940

Jan wordt geboren op 13 juni 1911 in Berghem, waar hij aan het begin van de oorlog ook woont. Na begin jaren dertig zijn dienstplicht te hebben vervuld, wordt hij in het kader van de mobilisatie van 1939-1940 opnieuw opgeroepen. Hij wordt ingedeeld bij een mitrailleurs-compagnie en gestationeerd bij de noordelijke oprit van de Moerdijkbrug. Op 12 april 1940 wordt Jans eenheid overgeplaatst naar westelijk Noord-Brabant om daar een aantal kleinere bruggen over de Dintel en de Mark te beschermen, zodat de Franse hulptroepen kunnen passeren richting de Duitse grens.

Zover komt het echter niet. De Duitsers vallen op 10 mei zo snel binnen dat de groep van Jan de opdracht krijgt de bruggen te laten springen en zich terug te trekken naar Bergen op Zoom. Jans groep wordt over drie vrachtwagens verdeeld en naar de Belgische grens gestuurd. Onderweg verliezen ze het contact met elkaar. De vrachtwagen waar Jan in zit, stopt tussen Huijbergen en Hoogerheide bij de boerderij van Sev Belden om te eten en te rusten. Nauwelijks binnen volgt een beschieting van Duitse vliegtuigen en oprukkende Duitse soldaten. Vanuit de schuren en stallen van de boerderij nemen de Nederlandse militairen de Duitsers onder vuur, maar algauw komen ze erachter dat ze omsingeld zijn. De soldaten geven zich over en komen ongewapend en met de handen omhoog naar buiten. Op dat moment proberen twee van hen te vluchten, onder wie Jan. Hij wordt beschoten, raakt zwaargewond en wordt vervolgens terug naar de boerderij gebracht. De opgeroepen dokter kan niets anders doen dan zijn wond verbinden. Op 14 mei 1940 overlijdt Jan, die tot het einde toe bij kennis is, aan de gevolgen van zijn verwonding. Hij is 28 jaar oud geworden en wordt postuum onderscheiden met het Oorlogsherinneringskruis voor bijzondere krijgsverrichtingen.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reacties

Sylvie zei op 7 september 2023

Wij wonen op de plaats waar soldaat Broers is omgekomen. Mocht u contact hierover willen kunt u een reactie plaatsen op dit bericht.

Profile picture for user Lisette Kuijper
BHIC Lisette Kuijper zei op 7 september 2023

Wat bijzonder, Sylvie! Hartelijk dank voor je reactie. Mocht je aanvullingen hebben op bovenstaand verhaal, dan horen wij dat natuurlijk graag.

Sylvie zei op 8 september 2023

Bedankt voor uw reactie! Ik hoop dat er wellicht nabestaanden van hem dit lezen en wellicht meer willen weten over zijn laatste rustplaats. Ben benieuwd! Groeten Sylvie

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.