J.T. de Wit (bron: Y. Severs)

Jan de Wit

1888 - 1944

Jan wordt geboren op 5 juni 1888 in Sprang-Capelle. Hij is getrouwd met Catharina de Wit met wie hij negen kinderen heeft. Het gezin woont in Waspik op ’t Vaartje. Hij wordt herinnerd als lid van het verzet tijdens de Duitse bezetting, maar daarover is niets met zekerheid bekend.

Op 30 oktober 1944 hebben de geallieerden komend van Sprang-Capelle Waspik bereikt. De buurtgenoten van ’t Vaartje zijn eerder door de Duitsers geronseld om mee te helpen bij het aanbrengen van explosieven bij de duikers en bruggen rond het dorp. Als de geallieerden naderen, maken ze er werk van deze weer op te graven en onklaar te maken. Mogelijk heeft ook Jan zich bij deze mijnruimingen verdienstelijk gemaakt.

Niet lang daarna wordt het dorp van de overzijde van de Bergsche Maas onder vuur genomen. Jan weet zich dan niet op tijd in veiligheid te brengen. Hij wordt getroffen door een granaatscherf en bezwijkt niet lang daarna als gevolg van fataal bloedverlies. Jan is 56 jaar geworden.

Diezelfde dag is ook zijn zoon Kees levensgevaarlijk gewond geraakt. Hij zou worden overgebracht naar het tijdelijke Engelse hospitaal in Boxtel waar hij enkele dagen later bezwijkt.

Catharina blijft als weduwe achter met acht kinderen. Ze weet haar kinderen een goede jeugd en een hecht thuis te geven, maar ze zou haar man en zoon, slachtoffers van de bevrijding, nooit vergeten. Na Catharina’s overlijden in 1961 wordt ze bij haar man en zoon gelegd op de rooms-katholieke begraafplaats in Waspik.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reacties

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.