Jan Emmerzaal (bron: A. de Vos)

Jan Emmerzaal

1924 - 1947

Jan wordt geboren op 25 juni 1924 in Leende en woont in het Zuid-Hollandse Spijkenisse. In het najaar van 1945 meldt hij zich als oorlogsvrijwilliger voor militaire dienst bij de infanterie van het nieuw in opbouw zijnde Nederlandse leger.

Twee dagen na de Japanse capitulatie van 15 augustus 1945 roepen Soekarno en Mohammed Hatta de onafhankelijkheid van Indonesië uit. Als de Britten en Nederlanders kort daarop aanstalten lijken te maken om het oude koloniale gezag te herstellen, breekt de periode van de Bersiap (‘wees paraat’) aan, waarin buitenlanders en tot vijand verklaarde Europese en Indische Nederlanders slachtoffer worden van geweld en vervolging. Tegen deze achtergrond wordt Jan ingedeeld bij de Gezagsbataljons Indië die naar de Oost uitgezonden worden om de rust te herstellen. Jans eenheid wordt later hervormd tot het 2-5 Regiment Infanterie.

Begin 1946 vertrekt Jan naar Engeland, waar hij te Aldershot van uitrusting wordt voorzien. Aansluitend reist hij eind januari met de Nieuw Amsterdam af naar de Oost waar hij op 19 februari aan land gaat in Chaah in Brits-Malakka. Sinds november 1945 is er een landingsverbod voor Nederlandse troepen op Java en Sumatra van kracht, zodat de Nederlanders hier naartoe moeten uitwijken en daar de opheffing van het verbod eind maart afwachten met aanvullende tropenopleiding. Op 29 maart 1946 gaat Jan aan land bij Soerabaja.

Jan neemt met zijn eenheid deel aan de beveiliging van de ‘Westwall’, de verdedigingslinie aan de westkant van Soerabaja. Vervolgens trekt zijn bataljon de binnenlanden in, waar voor operaties nauw wordt samengewerkt met de mariniers.

Als in augustus een grote revolutionaire aanval dreigt op Soerabaja, voert Jans bataljon met de mariniers verschillende aanvallen en schijnaanvallen uit op strategische punten die de aanval op de stad in de kiem smoren. In de daaropvolgende maanden is Jan gelegerd in en rond Modjokerto en neemt deel aan verschillende acties en patrouillegangen ter beveiliging van de sector.

Aan de Eerste Politionele Actie die op 21 juli 1947 begint, neemt Jan met zijn bataljon niet actief deel, maar wel wordt de patrouillegang rond Modjokerto opgevoerd en wordt een grote aanval van de revolutionairen op de plaats succesvol afgeslagen.

Mogelijk is Jan tijdens of kort na de Actie ernstig gewond geraakt, of getroffen door een ziekte. Hij wordt afgevoerd naar het marine-hospitaal in Soerabaja, maar overlijdt daar op 16 september 1947. Jan is 23 jaar geworden en vindt zijn laatste rustplaats op het Nederlands ereveld Kembang Kuning in Surabaya.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

Meer

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.