P.C. Emons (bron: F. van Ham, Heemkunde Valkenswaard)

Peter Emons

1926 - 1948

Peter wordt geboren op 17 september 1926 in Langenboom als zoon van Hendrikus Emons en Regina van Hout. en woont in Borkel en Schaft. Op 2 januari 1946 meldt hij zich als vrijwilliger voor militaire dienst bij het 3-3 Bataljon Garde Regiment Jagers.

Vanwege het losgebarsten revolutionaire geweld van de Indonesische onafhankelijkheidsstrijd wordt Peter voor de vervulling van zijn dienstverband naar Nederlands-Indië gezonden om daar bij te dragen aan het herstel van de rust en het Nederlandse gezag. Hij wordt ingedeeld bij het 2e Mitrailleurbataljon en vertrekt eind juli 1947 met de Volendam naar de Oost, waar hij een maand later bij Batavia aan land gaat. Peter, die uiteindelijk de rang van sergeant bekleedt, wordt met de 3e compagnie gelegerd in Djember bij Soerabaja.

Op 13 januari 1948 is hij betrokken bij een militaire missie in de omgeving van Djember. Met een ambulance brengt hij die dag een gewonde soldaat naar het ziekenhuis, maar op het moment dat hij de wagen keert en uitstapt om aanwijzingen te geven, wordt hij door een vijandelijke kogel in zijn nek getroffen. Het bezwijkt kort daarna aan de fatale verwonding. Peter is 21 jaar geworden en vindt zijn laatste rustplaats op het Nederlands ereveld Kembang Kuning in Surabaya.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.