J.A.C. Geers (bron: T. van Gils-Visscher)

Jan Geers

1908 - 1940

Jan wordt geboren op 24 mei 1908 in Roosendaal als zoon van Cornelis Geers en Cornelia Mouwen. Na zijn schooltijd gaat hij als melkventer in Roosendaal aan de slag.

Als in het najaar van 1939 de oorlogsdreiging voor Nederland sterk toeneemt, wordt Jan als dienstplichtige onder de wapenen geroepen bij de Koninklijke Landmacht. Voor de verdediging van de Vesting Holland wordt hij ingedeeld bij het 3-3 Grensbataljon.

Op 10 mei 1940 valt het Duitse leger Nederland binnen. De Luftwaffe vliegt voor de grondtroepen uit om met parachutisten strategische doelen verderop in Holland in te nemen. Een van die doelen is het Rotterdamse vliegveld Waalhaven dat diezelfde dag wordt ingenomen. Jans bataljon wordt uitgezonden voor de herovering van het vliegveld en moet daarvoor de Barendrechtse brug bij Heinenoord oversteken. Ook deze is echter door Duitse troepen ingenomen en de Nederlandse troepen ondervinden hevig mortiervuur vanaf de Duitse opstellingen naast de brug.

Op 13 mei sneuvelt Jan als gevolg van deze beschietingen. Hij is 31 jaar geworden en wordt thuis in Roosendaal begraven op het erehof van de rooms-katholieke begraafplaats.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reacties

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.