Jan wordt geboren op 16 juli 1907 in het Gelderse Nederasselt, als oudste van de dertien kinderen van Hermanus Heurkens en Petronella van Haren. Na zijn schooltijd woont hij in Geldrop, waar hij hoofdcommies is van de gemeentesecretarie. Tijdens de Duitse bezetting raakt hij in het actieve verzet betrokken als lid van de Landelijke Organisatie voor Hulp aan Onderduikers en de Technische Dienst. In die hoedanigheid regelt hij persoonsbewijzen (zowel echte als vervalste), bonkaarten en distributiebescheiden voor onderduikers, verborgen Joden en neergestorte piloten. Zo neemt hij zelf ene Luuk van der Steen in huis; in werkelijkheid gaat het om de Joodse Lodewijk Ornstein. Hij wordt in zijn verzetswerk gesteund door zijn vrouw, Bets van Grootel.
In de loop van april en mei 1944 vinden grootschalige arrestaties door de Sicherheitsdienst plaats van leden van de LO Geldrop-Eindhoven. Zeventien verzetsstrijders uit Geldrop, Eindhoven, Asten en Heeze worden opgepakt, onder wie ook Reinder Keizer en vier broers van de familie De Koning uit Heeze. Jan, die vooral een coördinerende functie heeft voor het netwerk en niet actief betrokken is bij de gewapende overvallen van de knokploegen, wordt door de SD als leider van de groep beschouwd. Een week lang duikt hij onder, niet wetende dat zijn huis in Geldrop vanaf café-pension Hof van Holland aanhoudend wordt geobserveerd. Als Jan denkt dat de kust veilig is, keert hij op 22 mei terug om zijn vrouw te feliciteren en wordt onmiddellijk bij de voordeur gearresteerd. Hij wordt naar de SD-Polizeigefängnis in Haaren gebracht, waar hij wordt verhoord over zijn vermeende leiderschap over de LO. Jan zwijgt, maar ontkent ook niet dat hij de leider is van de groep. Als gevolg daarvan wordt hij samen met de zeventien eerder gearresteerde leden van de verzetsgroep overgebracht naar kamp Vught. In de avond van 9 augustus 1944 worden ze naar de fusilladeplaats gebracht en geëxecuteerd. Jan is 37 jaar geworden en heeft door te zwijgen de SD in de waan gehouden dat ze de leider van de groep te pakken hadden. Daardoor blijven na de executie van de achttien verzetsstrijders verdere represailles uit.
Voor hun hulp aan Joodse onderduikers ontvangen Jan en Bets in 2022 vanuit Israël de eretitel Yad Vashem, 'Rechtvaardige onder de Volkeren'.
Reacties
Bijgaand de link naar het verhaal van dit oorlogsslachtoffer:
https://www.nmkampvught.nl/biografieen/heurkens-johannes-j-h/
Reactie toevoegen