J.P. Keijzers, steen (bron: G.J. Valckx)

Jan Keijzers

1926 - 1950

Jan wordt geboren op 21 juni 1926 in Chaam. Als dienstplichtige komt hij op bij de Koninklijke Landmacht in Bergen op Zoom en wordt als korporaal ingedeeld bij het 6-5 Regiment Infanterie. Wegens het losgebarsten revolutionaire geweld van de Indonesische onafhankelijkheidsstrijd wordt hij voor de vervulling van zijn dienstverband naar Nederlands-Indië gezonden om er de rust en het Nederlandse gezag te herstellen. Op 16 februari 1949 vertrekt hij aan boord van de Waterman naar de Oost en debarkeert na een zeereis van bijna een maand in Soerabaja op Java. Vandaaruit wordt Jan ingezet bij patrouilles en militaire acties in het achterland. Regelmatig wordt zijn bataljon zwaar onder vuur genomen door het revolutionaire leger. Tijdens een van deze aanvallen in de loop van de zomer of het najaar van 1949, raakt Jan vermoedelijk ernstig gewond. Hij wordt naar Nederland gerepatrieerd, maar wordt vervolgens in kritieke toestand opgenomen in het Centraal Militair Hospitaal in Utrecht. Daar overlijdt hij op 14 januari 1950. Hij is 23 jaar geworden en vindt zijn laatste rustplaats op het Nationaal Ereveld in Loenen.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.