Johan wordt geboren op 1 januari 1923 in Oeffelt, als zoon van Jan Keijzers en Miek Linders. Hij werkt thuis op de boerderij van zijn ouders en is tijdens de Duitse bezetting betrokken bij het verzet als lid van de Knokploeg-Noord-Limburg die in Gennep en Oeffelt actief is.
Tijdens de paniek van Dolle Dinsdag 5 september 1944 maken de Duitsers plannen om kamp Vught te evacueren en alle gevangenen naar Duitsland af te voeren. Zodra het verzet lucht krijgt van dit vooruitzicht, worden alle lokale knokploegen en plaatselijke afdelingen van de Landelijke Organisatie voor Hulp aan Onderduikers (LO) opgeroepen om manschappen naar het spoor te sturen en de gevangenentreinen te overvallen. Er worden plannen gemaakt om de treinen al op het station in Vught te overvallen, of om alle sporen rond ’s-Hertogenbosch op een na te saboteren, zodat al het vertrekkende treinverkeer op een lijn opgewacht kan worden.
Ook de KP-Noord-Limburg sluit zich aan bij deze actie. Per fiets vertrekt Johan met de groepsleider Johnny van der Kamp en vier kompanen vanuit Oeffelt naar Vught. In de middag van 7 september komen ze in Berlicum aan, waar ze in herberg De Gouden Leeuw gaan eten. De waard wil in bonkaarten betaald worden, waarop Johnny zijn revolver laat zien en de waard zijn vrouw alsnog het eten laat klaarmaken. Een ambtenaar van het plaatselijke distributiekantoor in de herberg ziet het gebeuren en bang als hij is voor een overval op het distributiekantoor, waarschuwt hij de politie. De politie treedt echter weifelend op en een wachtmeester maakt zelfs aanstalten om de herberg te passeren. Uiteindelijk wordt het zestal alsnog in De Gouden Leeuw gearresteerd, maar het is het niet duidelijk of de politie onder Duitse druk (die de verzetsstrijders mogelijk al op het spoor waren) heeft gehandeld. Johnny weet met een kompaan te ontsnappen, maar ze raken nog zwaar gewond als ze op de vlucht worden beschoten.
Johan wordt met de drie anderen gearresteerd en eerst afgevoerd naar het Huis van Bewaring in ’s-Hertogenbosch, vervolgens naar de Sicherheitsdienst (SD) in Vught. Op 8 september 1944 wordt het viertal voor de poort van het inmiddels ontruimde kamp Vught geëxecuteerd. Johan is 21 jaar geworden.
Reacties
Johan was een neef van mijn vader. Respect voor alle familieleden die iets betekenen en/of betekend hebben voor onze vrijheid.
Zeker. We zijn ze heel erkentelijk voor alle offers die ze gebracht hebben. Ik kan me voorstellen dat je dat extra voelt als het om een familielid gaat.
Reactie toevoegen