J.J. Linssen (bron: Oorlogsgravenstichting)

Jan Linssen

1925 - 1949

Jan wordt geboren op 25 juli 1925 in Helmond en woont in Eindhoven. Na de lagere school volgt hij vier jaar opleiding aan het kleinseminarie Beekvliet in Sint-Michielsgestel, gevolgd door twee jaar seminarie in Cadier en Keer. In 1946 gaat hij als scheikundig analist werken bij Philips, maar nog datzelfde jaar wordt hij als dienstplichtige opgeroepen bij de Koninklijke Landmacht in Ede, waar hij wordt ingedeeld bij het 1-2 Regiment Veldartillerie en de rang van korporaal bekleedt.

Wegens het losgebarsten revolutionaire geweld van de Indonesische onafhankelijkheidsstrijd wordt hij voor de vervulling van zijn dienstverband naar Nederlands-Indië gezonden om er de rust en het Nederlandse gezag te herstellen. Na een opleiding van een maand vertrekt hij in oktober 1946 met de Bloemfontein naar Java, waar hij na een zeereis van een kleine maand in Batavia aan land gaat.

Enkele dagen na aankomst wordt Jan verplaatst naar Buitenzorg, van waar het in januari 1947 ondersteuning biedt aan het KNIL tijdens actie in Masing. In mei wordt het onderdeel naar Tjipajoeng verplaatst voor wachtdiensten en neemt vandaaruit rond Djamboe deel aan de Eerste Politionele Actie van 21 juli tot 4 augustus 1947. Naast een eigen te patrouilleren vak biedt de Veldartillerie ondersteuning van andere infanterie-eenheden.

Met het tekenen van het Renville-akkoord op 17 januari treedt er een rustigere periode aan, maar Jans eenheid wordt nog regelmatig ingezet tegen rondtrekkende bendes die het achterland onveilig maken. Eind 1948 neemt de onrust opnieuw toe. Ook tijdens en na de Tweede Politionele Actie van 19 december 1948 tot 5 januari 1949 wordt Jan op verschillende plaatsen in West-Java ingezet.

In januari 1949 raakt Jan tijdens de militaire acties gewond en wordt in maart voor behandeling naar het Centraal Militair Hospitaal in Den Haag gebracht. De geboden hulp mag echter niet meer baten. Jan bezwijkt aan zijn eerder opgelopen verwondingen op 23 september 1949. Hij is 24 jaar geworden en vindt zijn laatste rustplaats in Eindhoven.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.