Simon Lindhout

1918 - 1944

Op 17 maart 1918 wordt Simon geboren in Tholen. Tijdens de oorlog woont hij daar bij zijn moeder die weduwe is. Als adjunct-commies werkt Simon op de gemeentesecretarie en is de kostwinner thuis. Door onderduikers en joden aan schuiladressen, voedsel en papieren te helpen, raakt hij met het verstrijken van de bezettingsjaren steeds nauwer in het verzet betrokken. In maart 1944 moet hij uiteindelijk zelf onderduiken en wijkt uit naar Nieuwendijk, waar hij zich aansluit bij de Knokploeg-Altena.

Op 15 juni 1944 wordt Simon door verzetsman Kees van der Sande gevraagd of hij met leden van de Knokploeg van Peter van der Smit uit Schiedam wil assisteren bij een in Helvoirt geplande wapendropping. Simon stemt in en arriveert op 15 juni 1944 op de afgesproken plaats. De Sicherheitsdienst (SD) is echter op de hoogte van de dropping en heeft een hinderlaag opgezet. Alle verzetsstrijders die zich op de boerderij in Helvoirt vertonen, worden gearresteerd en afgevoerd naar kamp Vught. Daar wordt Simon op 29 juli 1944 gefusilleerd. Hij is 26 jaar geworden.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.